Priština ukinula mere "reciprociteta"

Nova kosovska vlada premijera Avdulaha Hotija poništila je odluke kojima je izrečena "mera reciprociteta" prema centralnoj Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 06.06.2020.

10:36

Priština ukinula mere
Foto: Epa, dk_photos

Prištinske vlasti su na današnjoj sednici poništile prethodne odluke vlade Aljbina Kurtija od 20. marta 2020. o postepenoj primeni reciprociteta sa Beogradom i odluku od 30. maja 2020. da dopuni izmene i dopune prve odluke o toj meri.

Predstavnici Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja u vladi glasali su protiv ove odluke, prenosi RTS.

To je jedna od četiri tačke dnevnog reda na sastanku vlade u Prištini.

Prema rečima kosovskog premijera Avdulaha Hotija, odluka o ukidanju reciproicteta stupa na snagu odmah. Hoti je na konfrenciji za novinare rekao da je ukidanje reciprociteta veoma važna odluka i dodao da očekuje od Srbije da "ukloni sve prepreke kako bi se dijalog nastavio", prenosi Kosovo onlajn.

"Odluka je doneta u saradnji s međunarodnim partnerima. Preuzeli smo obaveze kako bi uklonili prepreke za nastavak dijaloga. Juče sam potvrdio svoj stav i američkom ambasadoru", rekao je Hoti.

On je istakao da "ukoliko dijalog ne da očekivane rezultate, prištinska vlada zadržava pravo da vrati reciprocitet".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: