Korak bliže bržem putovanju: Probijena leva cev tunela Čortanovci

Na deonici Stara Pazova - Novi Sad danas je probijena leva cev tunela "Čortanovci", u okviru izgradnje pruge za velike brzine između Beograda i Budimpešte.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 05.06.2020.

12:47

Korak bliže bržem putovanju: Probijena leva cev tunela Čortanovci
Foto: Ministarstvo graðevinarstva, saobraæaja i infrastrukture

Probijanju tunela su prisustvovali potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, direktor "RŽD Internešnl" u Srbiji Mansurbek Sultanov, kao i predstavnici ambasade Rusije u Beogradu.

Leva tunelska cev duga je 1.156 metara, a tunel "Čortanovci" obuhvata dve tunelske cevi, sa po jednim kolosekom, ukupne dužine 2.242 metra.

Desna tunelska cev, duga 1.086 metara, probijena je 3. aprila, tokom vanrednog stanja u Srbiji.

Tunel i vijadukt "Čortanovci", koji se grade u okviru izgradnje pruge za velike brzine između Beograda i Budimpešte, jedan su od najvećih investicionih i infrastrukturnih projekata u ovom delu Evrope.

Radove na izgradnji nove pruge za velike brzine Stara Pazova-Novi Sad, uključujući i izgradnju tunela i vijadukta „Čortanovci“, izvodi ruska kompanija „RŽD Internešnl“.

Izgradnja tunela i vijadukta „Čortanovci“ počela je 11. avgusta 2017. godine, vrednost projekta je 337,6 miliona dolara, a finansira se iz ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica.
Foto: Ministarstvo graðevinarstva, saobraæaja i infrastrukture
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je probijanje leve strane tunela "Čortanovci" na železničkoj deonici Stara Pazova - Novi Sad, još jedan korak bliže da građani Srbije putuju vozom od Beograda od Novog Sada za 30 minuta.

Mihajlović je novinarima u Čortanovcima kazala da će se to dogoditi krajem sledeće godine i najavila da će na jesen početi izgradnja pruge od Novog Sada do granice sa Mađarskom.

"Deonica na kojoj se nalazi tunel Čortanovci je najteža deonica na železničkim gradilištima u ovom delu Evrope, zato velika zahvalnost svim radnicima, inženjerima, geolozima, direktorima i svima onima koji su se trudili da i ova cev tunela bude probijena", rekla je Mihajlović.

Navela je da će se sledeće godine od Beograda do Novog Sada putovati maksimalno 30 minuta. "Na jesen počinjemo da radimo i treću deonicu između Novog Sada i granice sa Mađarskom. Vlada Srbije je za taj projekat obezbedila za tu deonicu sve što je bilo potrebno - garancije, kredite, novac, projekte", najavila je Mihajlović.

Ministarka je navela da se u Srbiji mnogo radi i gradi, da su izgrađene i da se grade stotine kilometara autoputeva, brze pruge i navela da država planira i izgradnju brze pruge od Beograda do Niša.

"Ako želimo da naši ljudi ostanu da žive ovde, onda moramo ovako da radimo svaki dan", podvukla je Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: