Modernizacija beogradskog aerodroma: Proširenje terminala, nova poletno-sletna staza FOTO

Beograd -- Radovi na modernizaciji i proširenju Aerodroma Nikola Tesla odvijaju se bez većih prekida, a očekuje se da veliki radovi budu završeni u naredne tri godine.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Aerodorm &Nikola Tesla&
Foto: Aerodorm "Nikola Tesla"

Na beogradskom aerodromu sprovode se obimni radovi na nekoliko lokacija. Proširenje postojeće zgrade terminala (fingerskog hodnika C) povećaće kapacitet aerodroma, koji će postati fukcionalniji i komforniji za putnike i avio-kompanije.

Dodatno, u toku su radovi na proširenju platforme, što će znatno povećati kapacitet da se parkira veći broj aviona istovremeno. Procenjena vrednost tih radova je skoro 5 milijardi dinara. Pored toga, pre nekoliko dana započeli su pripremni radovi za izgradnju nove, umetnute poletno-sletne staze.

Naredne faze projekta podrazumevaju snažan fokus na ekološki održivom poslovanju kako bi se smanjio uticaj na životnu sredinu u pogledu emisije štetnih gasova, vode i otpada. U planu je izgradnja novog energetskog postrojenja za proizvodnju i distribuciju toplotne i električne energije, čime će se sa teških goriva preći na ekološki efikasnije izvore energije i smanjiti emisija štetnih gasova.

Planirana je izradnja solarnog postrojenja za električnu energiju, kao i postrojenja za tretman čvrstog otpada i otpadnih voda, navodi se u saopštenju.

Foto: Aerodrom &Nikola Tesla&
Foto: Aerodrom "Nikola Tesla"

"Očekujemo da će veliki radovi biti izvršeni tokom naredne tri godine. To uključuje i proširenje terminala, novu, umetnutu poletno-sletnu stazu i dodatne rulne staze, dodatne pozicije za parkiranje aviona, novu platformu za odleđivanje i sprečavanje aviona od zaleđivanja, dodatna parking mesta za automobile kao i nove pristupne puteve", izjavio je Fransoa Berizo, generalni direktor kompanije Belgrejd erport.

Dodao je da će, kroz planirana proširenja kapaciteta, aerodrom, koji je prošle godine opslužio oko 6,2 miliona putnika, biti u mogućnosti da opsluži projektovanih 15 miliona putnika do kraja koncesionog perioda.

"Naš cilj je da značajno poboljšamo nivo usluge, komfor i raznovrsnost komercijalne ponude na beogradskom aerodromu Nikola Tesla", rekao je on.

Foto: Aerodorm &Nikola Tesla&
Foto: Aerodorm "Nikola Tesla"

strana 1 od 187 idi na stranu