Snimak iz drona: Vučić i Borisov helikopterom obišli gradilište Balkanskog toka VIDEO

Sofija -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik vlade Bugarske Bojko Borisov obišli su danas u Bugarskoj radove na izgradnji gasovoda Balkanski tok.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa, VASSIL DONEV
Foto: Epa, VASSIL DONEV

Dvojica zvaničnika obišli su radove na bugarskoj deonici gasovoda Balkanski tok, kojim će se dopremati gas iz Turskog toka.

"Imaćemo dva važna projekta za Srbiju i Bugarsku: završetak magistrale odnosno auto-puta između naše granice i Sofije. Kada bude gotovo, stizaće se za tri sata od Sofije do Beograda, i Balkanski tok", rekao je tom prilikom Aleksandar Vučić.

"Izgradnja Balkanskog toka od suštinskog je značaja za budućnost Srbije i Bugarske, mada nisam siguran da građani naše dve zemlje to razumeju", istakao je predsednik Srbije.

"Gradnja gasovoda znači rast ekonomije i industrija i obezbeđivanje domaćinstava jednim od najvažnijih energenata", dodao je Vučić.

"Ovo nije investicija koju ljudi odmah razumeju i vide rezultate, ali je strateški od suštinskog značaja za napredak naših država. Mnogo sam srećan što sam mogao da vidim kakvom brzinom napreduju radovi i kako to naši bugarski prijatelji rade i nadamo se da ćemo u kratkom vremenskom periodu završiti povezivanje i verujem da ćemo u uskoro krenuti u izgradnju interkonektora i na jugu koji radimo uz podršku EU. Želim na kraju da kažem ogromnu zahvalnost za podršku Srbiji na njenom evropskom putu, on je nosilac najvišeg ordena RS tako da je i dužan da pomaže Srbiji", rekao je Vučić.

Bugarski predsednik povezao je terenskim vozilom predsednika Srbije delom trase novog gasovoda.

Srbija je u decembru završila polaganje cevi za svoju trasu.

strana 1 od 187 idi na stranu