Južni Banat postaje mala Holandija: U planu još jedan vetropark snage do 220 MW

Kompanija New Energy Solutions, koja je 2019. otvorila Vetropark Kovačica, planira da na tom područuju izradi još jedan - Vetropark Crepaja.

Srbija

Izvor: eKapija

Subota, 30.05.2020.

15:25

Južni Banat postaje mala Holandija: U planu još jedan vetropark snage do 220 MW
Foto: Epa,INGO WAGNER

U Planu detaljne regulacije, koji je odeljenje za urbanizam Opštine Kovačica stavilo na rani javni uvid, navodi se da je cilj izrade plana stvaranje planskog osnova za izgradnju vetrogeneratorskog postrojenja, kao i drugih energetskih postrojenja koje proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Predviđeno je da vetropark ima 31 vetrogeneratora, svaki pojedinačne snage oko 7 MW i trafo stanicu adekvatnog napona i snage. Maksimalna visina vetroturbine sa lopaticom u gornjem položaju iznosi oko 230 m, dok ukupna snaga vetroparka iznosi do 220 MW, piše eKapija.

Kako se navodi, prostor na kome je predviđena gradnja vetroparka se nalazi van građevinskog područja naselja i čini ga poljoprivredno zemljište sa kanalskom mrežom za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta i mrežom atarskih puteva.

U obuhvatu Plana je i zemljište javnih namena - mreža javnih puteva i vodoprivredne površine, kanalska mreža za melioraciju sa pojasom za održavanje kanala, kao i linijski infrastrukturni objekti.

Planom će se predvideti saobraćajni pristup, preko postojećih atarskih i pristupnih puteva. Definisaće se trase i kapaciteti mreže infrastrukture neophodne za funkcionisanje kompleksa.

Planirane su minimalne intervencije u prostoru u smislu dalje degradacije područja, kao i zaštita i primena ekoloških principa u projektovanju i izgradnji.

Tehnološke celine u okviru kompleksa vetroparka su lokacije vetrogeneratora, prostor kompleksa trafostanice, kablovska mreža, atarski pristupni putevi, mesto i način mogućeg priključenja dela vetroparka na srednjenaponski elektrodistributivni sistem.

U okviru kompleksa vetroparka se predviđa mogućnost postavljanja anemometarskih stubova, koji mogu biti privremenog ili trajnog karaktera, koji će služiti za merenje aktuelnih karakteristika vetra u predmetnom području.

Kompanija New Energy Solutions je za potrebe izgradnje i rada Vetroelektrane Kovačica, koja je u septembru 2019. posle gotovo tri decenije postala potpuno nova elektrana priključena na elektro mrežu Srbije, izgradila je i rekonstruisala više od 40 km puteva. Ukupna vrednost investicije u Vetropark Kovačica je 189 mil EUR, navodi eKapija.

Vetropark Kovačica ima 38 instaliranih vetrogeneratora, ukupne snage 104,5 MW i proizvodi energiju za više od 68.000 domaćinstava, čime će se uticati na smanjenje emisije CO2 za oko 250.000 tona godišnje.

Inače, ta izraelska kompanija - kako je ranije istakao Maayan Sarig, menadžer za globalne projekte i razvoj - želi dugoročno da bude prisutna u ovom regionu.

Plan detaljne regulacije, čiji je obrađivač preduzeće Untermolo iz Novog Sada, nalazi se na javnom uvidu od 28. maja do 11. juna 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: