"Srbija apsolutni lider u regionu, naš BDP raste 5,1%, a hrvatski svega 0,4%"

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da najnoviji podaci o rastu BDP-a govore o tome da je Srbija apsolutni lider u odnosu na zemlje regiona.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 30.05.2020.

13:09

Mali je naveo da je Srbija apsolutni lider u odnosu na zemlje regiona, kao što je Hrvatska, koja je u prvom kvartalu ove godine zabeležila najsporiji rast u poslednjih šest godina.

Mali je dodao da je Srbija ubedljivo prestigla ceo region, ali i da ima veći rast i od zemalja u Evropskoj uniji. To je, kako kaže, potvrda ispravne ekonomske politike predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Mali je pojasnio da je za razliku od Hrvatske, čiji je rast u prvom kvartalu iznosio svega 0,4%, Srbija u istom periodu imala privredni rast od čak 5,1%.

"Naša zemlja je zauzela apsolutno lidersku poziciju u regionu, koju više niko ne može da ospori. U ovoj novonastaloj ekonomskoj situaciji, u kojoj se našao ceo svet, se pokazalo da smo mnogo otporniji nego neke druge zemlje, kao što je na primer Hrvatska. Dok je njihov privredni rast u prvom kvartalu iznosio svega 0,4%, naš rast je 5,1%. Njihovi ekonomski pokazatelji su već određeni period lošiji od naših, a ovi poslednji podaci govore o tome da je razlika između nas veća nego ikada, odnosno da smo daleko uspešniji. To ne znači da treba da uživamo u ovoj pobedi, nego da radimo još više i marljivije nego ikada do sad, kako bismo ostali na liderskoj poziciji", rekao je ministar finansija.

On je dodao da Srbija kontinuirano ostvaruje bolje rezultate od Hrvatske, pa je tako u 2019. godini Srbija imala rast od 4,2%, dok je privredni rast Hrvatske bio 3%.

U poslednjem kvartalu iste godine Srbija je imala rast od čak 6,2%, dok je hrvatski privredni rast bio svega 2,5%.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: