Završni radovi na izgradnji pristaništa: Na leto i prvi putnički brodovi

U Zemunu se izvode završni radovi na izgradnji međunarodnog putničkog pristaništa, u kome bi ovog leta u zemunsku luku trebalo da uplove prvi putnički brodovi.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 30.05.2020.

11:47

Završni radovi na izgradnji pristaništa: Na leto i prvi putnički brodovi
Foto: Depositphotos, Violin

Opština Zemun saopštila je da je finansirala izradu projekta za dobijanje građevinske dozvole, sredstva su obezbeđena po konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija preko JVP ''Beograd vode'', a deo sredstava za izvođenje obezbedila je i Agencija za upravljanje lukama.

Novopostavljeni most između obale i platoa za iskrcavanje putnika u dužini od 54,5 metara danas je prešao predsednik opštine Zemun Dejan Matić, koji je podsetio da je opština inicirala taj projekat sa ciljem da se u potpunosti iskoristi potencijal Dunava, blizine auto-puta, aerodroma...

Izgradnjom pristaništa povećavaju se mogućnosti razvoja turizma, napominje Matić i poručuje da je namera da se na kulturnoj manifestaciji Leto na Gardošu ove godine broj turista udvostruči u odnosu na prošlu kada ih je bilo oko 30.000.

Vlada Srbije je 2014. godine donela uredbu o utvrđivanju lučkog područja putničkog pristaništa otvorenog za međunarodni saobraćaj u Zemunu i tada je određena i parcela na kojoj je moguće izgraditi pristanište.

U toku je rad na realizaciji druge faze koja između ostalog podrazumeva postavljanje pontona na već izgrađene stubove.

Opština Zemun, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Agencija za upravljanje lukama i Beograd vode, potpisali su ugovor 2018. godine, kojim su utvrdili međusobna prava i obaveze koje su bile preduslov za sve pripremne radnje do raspisivanja javne nabavke za izbor izvođača radova na izgradnji pristana.

Dobijanjem drugog dela građevinske dozvole stvoreni su svi uslovi da prvi putnički brodovi ovoga leta uplove u zemunsku luku, kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: