Rešenje višedecenijskog problema: Proteinka pripojena Energo-zelenoj

Vlada Srbije donela je odluku kojom je somborska kafilerija za preradu životinjskog otpada Proteinka pripojena Energo-zelenoj u Inđiji.

Srbija

Izvor: eKapija

Subota, 30.05.2020.

11:46

Rešenje višedecenijskog problema: Proteinka pripojena Energo-zelenoj
Ilustracija: Depositphotos, DesignPicsInc

Ovo je rekla gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, a navodi se i na sajtu Grada.

Ovo bi treblo da reši višedecenijski problem Somboraca, koji su zbog neprijatnih mirisa iz ove fabrike godinama pisali peticije nadležnima, biće rešen, a kafilerija će umesto prerade, prikupljati i odvoziti otpad.

Podsetimo, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je 2019. da se u somborskoj kafileriji za preradu životinjskog otpada Proteinka više neće prerađivati animalni otpad.

"Neće više biti kafilerije u Somboru. Imaćemo jedinstveni centar koji se nalazi u objektu Energo-zelena u Inđiji. Jedan deo radnika ćemo pripojiti, to će biti transfer stanica u Somboru, što znači da će se u toj stanici samo prikupljati animalni otpad, ali se neće obrađivati", poručio je tada Nedimović.

Srbija je u avgustu 2019. postala vlasnik 100% kapitala privrednog društva Energo-zelena u Inđiji, nakon što je Vlada donela odluku o izmenama i dopunama osnivačkog akta društva, prenosi eKapija.

Ovo društvo će se baviti tretiranjem i odlaganjem otpada, koji nije opasan, ni čvrst. Delatnost obuhvata rad deponija neopasnog otpada, odlaganje (zbrinjavanje) neopasnog otpada spaljivanjem, insineracijom (termički tretman otpada u stacionarnom ili mobilnom postrojenju) ili drugim metodama, sa ili bez iskorišćavanja za proizvodnju električne energije ili pare, komposta, zamene za goriva, biogasa, pepela ili drugih proizvoda za dalju upotrebu. Takođe obuhvata i tretman organskog otpada za odlaganje.

Energo-zelena osnovali su Belgijanci 2010. godine sa ciljem izgradnje postrojenja za neškodljivo uklanjanje sporednih proizvoda životinjskog porekla. Uložili su 21,5 miliona evra, ali su dve godine kasnije odustali od daljeg poslovanja zbog, kako su naveli, povreda odredaba bilateralnog sporazuma o najpovlašćeniji naciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

17 h

Podeli: