Srpska kompanija izvozi u 40 zemalja: Ukupan prihod lane 120 miliona evra

"Godinu 2019. pamtićemo po najvećem ukupnom prihodu Metalca ikada, ali ne kao i godinu najboljeg rezultata", kaže generalni direktor Aleksandar Marković.

Srbija

Izvor: RINA

Četvrtak, 28.05.2020.

13:02

Srpska kompanija izvozi u 40 zemalja: Ukupan prihod lane 120 miliona evra
Foto: RINA

"Na tržištima smo imali različite izazove i definitivno je jasno da ne smemo biti suviše zavisni od pojedinih kupaca niti od nekih tržišta", saopštio je generalni direktor "Metalca” u autorskom tekstu o poslovanju grupe u 2019, objavljenom u godišnjem izveštaju.

"Iako smo sebe videli kao dominantno proizvodnu kompaniju, naša trgovačka društva su potvrdila da trgovina postaje ozbiljan biznis kompanije, dugoročno održiv. Naši marketi, koji su nam u prošlosti bili kanal za prodaju sopstvenih proizvoda, polako postaju snažan trgovački biznis sa sve kvalitetnijim performansama", dodao je Marković.

Uzoran privredni kolektiv, najveći u ovom delu Srbije, danas ima 15 zavisnih društava i 2.200 zaposlenih od kojih svaki deseti poseduje diplomu fakulteta. Marković smatra da su ključni izazov dugoročnog opstanka i napretka produktivnost i kontrola troškova.

"Metalac grupa” je 2019. godinu završila sa 120 miliona evra ukupnog združenog prihoda, skoro tri odsto iznad planiranog i sedam procenata većeg ostvarenja nego 2018. Proizvodna društva u ukupnom prihodu učestvuju sa 35 procenata, domaća trgovačka sa 46, ino-trgovine sa 10, dok su ostalo prihodi "Metalca a.d.”

Četvrtina ukupnog prihoda Grupe ostvarena je izvozom u 40 zemalja sveta. Pritom je izvoz bio sedam procenata manji nego 2018, najviše zbog neostvarenja planova na tržištu Rusije i izostanku plasmana na Kosovo i Metohiju.

Nažalost, neto dobit od 3,7 miliona evra daleko je ispod planirane i devet procenata manja u odnosu na raniju godinu. Pad dobiti beležila su pre svega proizvodna društva, dok su trgovine uglavnom ostvarile rast.

Pred menadžment svih zavisnih društava stavljen je ozbiljan zadatak da se u 2020. ostvari ukupan prihod od 121 milion evra, uz bruto dobit od šest miliona. Međutim, početak 2020. sa pandemijom korone, rizikom recesije u svetskim razmerama i apsolutnim disbalansom svih bitnih parametara poslovanja, postavio je sasvim drugi zadatak: očuvanje likvidnosti i korporativnu odgovornost pre svega prema 2.200 zaposlenih u kompaniji.
Foto: RINA

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: