Dve kule od po 95 metara i pogled na Dunav: Niče stambeno-poslovni kompleks na 100.000 m2

Ambiciozan projekat gradnje stambeno-poslovnog kompleksa sa dve kule na atraktivnoj lokaciji bloka 12 na Novom Beogradu aktuelizovan je posle čitave decenije.

Srbija

Izvor: eKapija

Utorak, 26.05.2020.

18:49

Dve kule od po 95 metara i pogled na Dunav: Niče stambeno-poslovni kompleks na 100.000 m2
Foto: Depositphotos, khunaspix

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda najavio je javnu prezentaciju Urbanističkog projekta za izgradnju ovog kompleksa, koji će se prostirati na gotovo 100.000 m2 nadomak Yu biznis centra.

Kompleks s pogledom na Dunav i zgradu nekadašnjeg SIV-a najavljivan je još 2009. godine, kada je firma Razvoj blok 12 otkupila zemljište u nekadašnjem vlasništvu Energoprojekta, prenosi Ekapija.

Osam godina kasnije donet je i Plan detaljne regulacije ove lokacije, a firma Urbanistički centar, koja ga je izradila, sada je uradila urbanistički projekat za gradnju ovog projekta čiji je naručilac i investitor kompanija Termomont.

Planski osnov za izradu projekta predstavlja Plan detaljne regulacije (PDR) dela bloka 12 iz 2017. godine. Ova zona je prema tom PDR-u predviđena za gradnju mešovitih gradskih centara, sa obaveznim pratećim sadržajima javne namene, kao što su vrtić, biblioteka i dom zdravlja na 15 m2, sa ambulantom u okviru kompleksa.

Lokacija predviđena za gradnju se nalazi u okviru katastarske i gradske opštine Novi Beograd, na neizgrađenom delu bloka 12, između Bulevara Nikole Tesle i planiranih ulica Nova 1 i Nova 2.

U projektnoj dokumentaciji se ističe da prvobitni Novi Beograd, kojoj pripada blok 12, danas predstavlja jedan od najreprezentativnijih i funkcionalno najznačajnijih delova Beograda, sa savremenom gradskom strukturom otvorenih blokova, koja se u kontinuitetu izgrađuje od četrdesetih godina 20. veka do danas.

Gradnja stambeno-poslovnog kompleksa je urbanističkim projektom planirana na dve parcele, ali će kompleks će predstavljati jedinstvenu funkcionalnu celinu.

Na svakoj od parcela planira se izgradnja podzemne garaže u dva nivoa, sedmospratne terasaste poluatrijumske lamele i kule sa po 26 spratova visine 95 metara. Kule će u prizemlju imati i galeriju, a na krovu obe kule biće postavljene svetiljke prema uslovima Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije. Lokali i socijalni sadržaji smešteni su na niskom i visokom prizemlju lamela. Ceo kompleks imaće pogled na Dunav, zgradu Palate Srbia (SIV) i centar grada.

Ukupan broj stanova na obe parcele biće 604, a planirani broj stanovnika je 1.752.

Ispod zone lamela nalaziće se troetažna garaža (jedan nadzemni i dva podzemna nivoa), ispod kula dvoetažna podzemna garaža.

Urbanistički projekat za ovaj kompleks predviđa koncept otvorenog bloka.

"Deo kompleksa na poziciji lamela podignut je na visinu postojećeg platoa izgrađenih objekata Yu biznis centra. Takav novoformirani plato blago se spušta u vidu široke pešačke rampe izmeću dve stambene kule ka Bulevaru Nikole Tesle. Novoprojektovani uređeni pešački plato i rampa pod blagim uglom, spajaju se kao jedinstvena celina zajedničkog javnog prostora za obe parcele i predstavljaju mesto za razonodu isocijalizaciju građana. Položaj stambenih objekata je koncipiran na način da se ostvari što veća prohodnost ka unutrašnjosti bloka i susednim blokovima i parkovima u Bloku 10 i Bloku 13, čime se podržava koncept otvorenog bloka", navodi se u projektu.

Urbanistički projekat nalazi se na javnom uvidu od 2. do 9. juna 2020. u zgradi Gradske uprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: