Da li će biti kazni za one koji na radnom mestu nemaju masku?

Poslodavci neće biti novčano kažnjeni ako ne nabave zaštitne maske radnicima, a samim tim ni zaposleni neće biti kažnjeni ako na radnom mestu nemaju masku.

Srbija

Izvor: kurir.rs

Nedelja, 24.05.2020.

16:26

Da li će biti kazni za one koji na radnom mestu nemaju masku?
Foto: Epa, Jerome Favre

Kako nezvanično saznaje Kurir, Ministarstvo rada neće predlagati nikakvu uredbu koja će opterećivati privredu, već će insistirati da uredbom mora biti podignut nivo lične higijene, kao i higijene radnog prostora.

Povodom napisa, koji su se ovih dana pojavili, u vezi sa dopunom Uredbe vezane za bezbednost i zdravlje na radu koja još nije usaglašena, Kurir saznaje, da i dalje stoji to da je lična odgovornost na prvom mestu, a struka odrešuje mere u skladu sa situacijom.

I dalje važe preporuke, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, po kojoj građani Srbije treba da vode računa o prevenciji i ličnoj higijeni, kao i o održavanju distance.

U skladu sa stavom stručnjaka, koji naglavašavaju da su najbolja zaštita od koronavirusa preporuke i objašnjavanje građanima zašto je važno da ih poštuju i time štite sopstveno zdravlje i zdravlje, svojih najbližih, kao i ljudi s kojima su u kontaktu, nikakvog kažnjavanje građana neće biti.

Polazi se od toga, a što je u praksi i potvrđeno, da kažnjavanje nema efekta, već da će pravi efekat imati svest o tome da je zdravlje najpreče.

Podsećamo da je Martina Furtula, v. d. direktorke Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad i zapošljavane za RTS rekla da je Ministarstvo pripremilo predlog uredbe koja se odnosi na sprečavanje rizika izloženosti zaposlenih koronavirusu.

"Za poslodavce je to od 50.000 do 500.000 dinara, a za zaposlene 20.000 dinara. Do sada nismo imali kazne za poslodavce, ali je pokrenuto osam prekršajnih i jedna krivična prijava tokom vanrednog stanja. Nakon usvajanja uredbe i inspekcija će nastaviti da kontroliše primenu mera bezbednosti i zdravlja na radu još jače nego što je to bio slučaj do sada", navela je Furtula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: