I oni traže zabranu rada nedeljom: Zrenjaninski poslovni krug dostavio inicijativu ministrima

Zrenjaninski poslovni krug - ZREPOК dostavio je danas Inicijativu za zabranu rada nedeljom i za vreme državnih praznika u trgovinskoj delatnosti.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 20.05.2020.

12:51

I oni traže zabranu rada nedeljom: Zrenjaninski poslovni krug dostavio inicijativu ministrima
Foto: Depositphotos, ginasanders

Inicijativa je dostavljena predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić, ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranu Đorđeviću, ministru trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimu Ljajiću i predsednici Narodne skupštine Republike Srbije Maji Gojković.

"Članovi Zrenjaninskog poslovnog kruga – ZREPOК jednoglasno su doneli odluku da pokrenu Inicijativu za zabranu rada nedeljom i za vreme državnih praznika u trgovinskoj delatnosti (prodavnice mešovite robe, tržni centri)", navodi se na sajtu ZREPOK-a.

Ono što je, kako navode, vrlo važno, jeste donošenje zakona koji "ne dozvoljava izuzetke, kako bi se izbegao svaki vid zloupotrebe".

Inicijativa je, navodi ZREPOK, proistekla iz činjenice da su građani za vreme vanrednog stanja i rigoroznih ograničenja "uspevali da se snabdevaju osnovnim životnim namirnicama i ostalim potrepštinama za život, čak i u situacijama kada su prodavnice bile zatvorene tri uzastopna dana".

U prethodnom periodu zemlje u okruženju donele su odluku da se zabrani rad nedeljom i sa ekonomske tačke gledišta ta odluka nije uticala negativno na nivo zaposlenosti radnika niti na poslovanje privrednih subjekata, navode oni.

U oblasti trgovine ima oko 200.000 zaposlenih, od toga su 70 odsto žene.

"Najnormalnija stvar humanog društva je obezbeđivanje uslova za život porodice. U situaciji kada zaposlena osoba mora da radi 28 dana u mesecu, ne možemo se pohvaliti činjenicom da je standard građana na adekvatnom nivou. Takve radne obaveze zaposlenih loše utiču na zdravlje, porodicu ali i na kompletno društvo", navodi se u objavi ZREPOK-a.

Ova odluka, kako su ocenili, "ne treba da bude posmatrana samo sa ekonomske strane, već mnogo šire".

"Odluka je bitna kako sociološki u smislu funkcionisanja porodice (porodični ručak, verski običaji), tako i kulturološki u pogledu sistema vrednosti kada je reč o porodičnim događajima i zabavama".

Sa ekonomske strane posmatrano, trgovine bi se suočile sa preraspodelom radnih obaveza i rasporeda rada radnika, radnici bi bili odmorniji, ugostiteljski objekti bi imali veći prostor za rad i potencijalno više poseta, što u ovoj situaciji posle pandemije može biti pozitivno za njihov brži oporavak, poručili su oni.

ZREPOK je pozvao privredne subjekte da se u znak poštovanja prema svojim zaposlenim radnicima pridruže inicijativi za ukidanje rada nedeljom i za vreme državnih praznika.

Inicijativu su prethodno podneli i privrednici iz Bajine Bašte, koji su tražili da se na teritoriji te opštine usvoji pravna regulativa koja nedelju predviđa kao neradni dan.

U detaljnom obrazloženju navedeni su svi razlozi koji idu u prilog usvajanju ovakve odluke, a navodi se da je tokom vanrednog stanja došlo se do zaključka da je apsolutno moguće zadovoljiti sve potrebe građana u uslovima redukovanog radnog vremena i da su diskretni heroji u teškim vremenima bili radnici prodavci i zaposleni u maloprodajnim objektima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: