Banka mora da mu vrati 2,4 miliona dinara: Prva presuda za ništavnost valutne klauzule u CHF

Prva presuda za ništavost valutne klauzule u CHF doneta je nakon stava Vrhovnog suda od prošle godine.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.05.2020.

13:38

Banka mora da mu vrati 2,4 miliona dinara:  Prva presuda za ništavnost valutne klauzule u CHF
Foto: Depositphotos, wirojsid

Sud je presudio da banka dužniku mora da vrati razliku od 2.450.000 dinara.

Kako se navodi na sajtu Efektive, ovo je prva prvostepena presuda, koja se u potpunosti oslanja na stav VKS, koji je predvideo ništavost valutne klauzule u CHF i njenu konverziju u evro.

Radi se o kreditu iz 2007. godine, koji je podignut u iznosu od 85.000 švajcarskih franaka.

Nalazom veštaka je utvrđeno da je korisnik na ime otplate kredita ukupno vratio iznos od 10.800.000 dinara, a da bi indeksacijom tog kredita u evro, za isti period otplate vratio oko 8.350.000 dinara.

"U narednom periodu očekujemo još ovakvih presuda, s obzirom da se radi o pravnom pitanju za koje je Vrhovni sud zauzeo jasan stav o nedozvoljenosti ugovaranja valutne klauzule u CHF", navodi se na sajtu Efektive.

Spor ovog tipa mogu da pokrenu svi korisnici CHF kredita, fizička i pravna lica i preduzetnici, za bilo koji tip kredita (stambeni, hipotekarni, biznis, potrošački itd), pod uslovom da nisu prihvatili zakon o konverziji, tj. da je kredit u celosti otplaćen (svojevoljno ili prinudnim putem, plenidbom stana) pre donošenja Zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: