Vozači sa maskama iza pregrada, putnici sami procenjuju

Međugradski i međumesni autobuski saobraćaj koji je bio zaustavljen uvođenjem vanrednog stanja ponovo je uspostavljen.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 12.05.2020.

15:50

Vozači sa maskama iza pregrada, putnici sami procenjuju
Foto: Depositphotos/belchonock

Prevoznici postupaju po odredbama organizovanja prevoza putnika iz Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19 koju je donela vlada.

Tako je uredbom propisano da pružaoci stanične usluge na autobuskim stanicama moraju primeniti preventivne mere kojima se osigurava bezbednost zaposlenih i bezbednost korisnika usluga - obavezna dezinfekcija svih prostorija autobuske stanice, opreme, mobilijara, obavezna upotreba zaštitnih sredstava zaposlenih koji rade na autobuskim stanicama, obavezno merenje temperature putnicima u skladu sa posebnim planom mera.

"Vozači autobusa obavezno nose zaštitne maske i rukavice, od donošenja pomenute uredbe. Lasta nema obavezu kontrole putnika u pogledu toga da li nose zaštitnu opremu - masku i rukavice, odgovornost u pogledu nošenja opreme je sada na samim putnicima", navode u Lasti za B92.

Navedenom uredbom je propisano da su autobuski prevoznici sa registrovanim redom vožnje u međumesnom prevozu putnika u drumskom saobraćaju u obavezi da do 1. septembra 2020. godine obavljaju polaske za koje postoje iskazane potrebe putnika, ali ne manje od 25 odsto polazaka sa registrovanih redova vožnje, nakon čega je neophodno da prevoz obavljaju u skladu sa registrovanim redom vožnje.

U jednom od najvećih autobuskih prevoznika Lasti, potvrdili su za B92. da se od 11. maja međumesni prevoz putnika obavlja u skoro maksimalnom kapacitetu, tačnije održavaće minimum 90 odsto polazaka sa registrovanih redova vožnje.

U tom preduzeću navode i da je vladinom uredbom propisano da je, u skladu sa mogućnostima autobuskog prevoznika, potrebno angažovanje što većeg broja autobusa, da bi prevoz bio redovniji i da postupaju u skladu sa tim navodima.

U Lasti navode da su preduzeli sve mere i da se autobusi redovo čiste i vetre a da nisu imali obavezu i da nisu smanjivali broj mesta u autobusima pa će broj putnika biti uobičajen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: