Stiže 8,3 miliona evra za metro: Evo gde će sve biti stanice

Sutra će biti potpisan Sporazum o donaciji u vezi sa realizacijom i finansiranjem projekta beogradskog metroa između vlada Srbije i Francuske.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.05.2020.

12:39

Stiže 8,3 miliona evra za metro: Evo gde će sve biti stanice
Ilustracija: Depositphotos/PinkBadger

Sporazum će potpisati ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, zajedno sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Lujem Falkonijem, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva.

Kako je saopšteno, potpisivanje će se obaviti sutra, 12. maja, u 11 časova, u pres-sali Vlade Srbije. Potpisivanju sporazuma prisustvovaće i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, navedeno je u saopštenju.

Da podsetimo, lane je francuska kompanija Egis, prema Ugovoru sa Gradom Beogradom, završila Generalni projekat i Prethodnu studiju opravdanosti za Metro linije 1 i 2 Beograda i Finalni izveštaj je prihvatila gradska Komisija za sprovođenje ove faze projekta.

Prema pisanju portala Ekapija, usvojene su sledeće trase: Linija 1, Železnik – Mirijevo, dužine 21,3 km, sa 23 stanice. Linija 2, Železnička stanica Zemun – Mirijevo, dužine 19,2 km, sa 20 stanica.

Projektom su predviđene sledeće stanice na Liniji 1: Železnik, Ranžirna, Makiš, Žarkovo i Bele vode, Trgovačka, Požeška, Pijaca Banovo brdo, Most na Adi, Sajam, Gazela, Palata pravde, Savski trg, Trg republike, Francuska, Luka Beograd, Dunav stanica, Pančevački most, Železnička stanica Karaburma, Diljska, Višnjička, Mirijevski bulevar, Gimnazija i Mirijevo.

Stanice na Liniji 2 predviđene projektom su: Mirijevo, Ustanička, Mite Ružića, Cvetkova pijaca, Vojislava Ilića, Šumatovačka, Južni bulevar, Makenzijeva, Manjež, Savski trg, Sava centar, Arena, Merkator, Opština Novi Beograd, Aleksandra Dubčeka, Senjski trg, Stadion Zemun, Filipa Višnjića, Novi novosadski put, Železnička stanica Zemun.

Uglavnom je predviđena podzemna trasa, sem u Makiškom polju, gde bi trasa Linije 1 bila na nasipu prosečne visine 2,0 m. Dve linije se ukrštaju i imaju denivelisane podzemne stanice na Savskom trgu, gde je omogućen prelazak putnika sa jedne na drugu. U Mirijevu su planirane paralelne stanice za obe linije. Predviđen je tunel ispod Save za Liniju 2.

U prvoj fazi radova bi se verovatno gradio deo Linije 1 od Železnika do Karaburme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: