Srpska kompanija pravi najveću evropsku kovid-laboratoriju

Beograd -- U Holandiju je danas otišlo 14 srpskih eksperata srpske kompanije Termovent, koji će u toj državi raditi na uspostavljanju najveće kovid-laboratorije u Evropi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Privredna komora Srbije
Foto: Privredna komora Srbije

"Posle šest šlepera opreme, jutros je, uz pomoć Privredne komore Srbije, iz Beograda put Holandije krenulo 14 eksperata srpske kompanije Termovent koji će u toj državi raditi na uspostavljanju najveće kovid-laboratorije u Evropi za izradu testova i potencijalnu proizvodnju vakcine", navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije.

Predsednik Termoventa Dušan Perović naveo je da su u otežanim uslovima transporta i poslovanja zbog pandemije uspeli da pošalju ljude u Holandiju i zahvalio PKS koja im je "pomogla da savladaju komplikovane procedura i ispune sve zahteve".

Кovid-laboratorija u Holandiji trebalo bi da počne da radi u julu. Prva faza projekta odnosi se na formiranje laboratorije za testiranje na kovid 19, a druga, koju je Termovent već ugovorio, podrazumeva izradu prostora za proizvodnju vakcina.

"Projekat od nacionalnog značaja u Holandiji realizujemo, u saradnji sa dugogodišnjim kupcem, kompanijom Ponaval (Poonawall), za koju proizvodimo i montiramo opremu i obezbeđujemo zahtevane tehnološke uslove za proizvodnju vakcina i ostalih preparata iz te grupe, uključujući i izuzetno visoke klase zaštite, kako ljudi tako i životne sredine", ističe Perović.

Termovent, koji je do sada isporučio opremu za najveću kovid-laboratoriju u šest šlepera svojih gotovih proizvoda, koordinisaće i rad svih stručnjaka na ovom poslu, među kojima su i montažeri iz Slovenije i drugih zemalja Evropske unije.

Iz Srbije je otputovalo 14 eksperata, uglavnom mašinskih inženjera, specijalista za montažu Termoventove opreme. Oni će montirati opremu koja treba da obezbedi uslove za smeštaj tehnologije za kovid-laboratorije.

"Mi nismo firma koja proizvodi tehnološku opremu, laboratorije, opremu za testiranje, već firma koja obezbeđuje osnovne uslove, a to su temperatura, vlažnost, pritisak, bezbednosne kriterijume. Imamo sopstvenu proizvodnju upravo svih tih elemenata, kao i proizvodnju panela čistih soba. Formiramo sterilne prostore i kompletnu regulaciju u tim prostorima tako da se obezbedi kontrolisan pritisak, temperatura, vlažnost i svi ostali parametri, koji su bazni uslov za kvalitetno testiranje i za dobijanje kvalitetnog rezultata", objašnjava predsednik Termoventa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 175 idi na stranu