Auto-put "na tri Morave": Intenzivni radovi na Moravskom koridoru krajem maja

Pojate -- Intenzivni radovi na izgradnji auto-puta od Pojata do Preljine počinju krajem maja, najavila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, diyan_nenov
Foto: Depositphotos, diyan_nenov

Ona je odgovarajući na pitanja novinara na Pojatama rekla da se trenutno izvode geoistražni radovi i da je kamp kod Kruševca već potpuno spreman.

"Krajem maja možemo otići zajedno da obiđemo radove", rekla je Mihajlovićeva.

Ističe da je to jedan od najvažnijih projekata u zemlji i da je svakog dana bilo oko 100 radnika angažovano na pravljenju kampa i na geoistražnim radovima.

"Obavljamo razgovore svake nedelje i sa predstavnicima Behtela i Enke i Koridora Srbije, negde oko 20. maja dolazi mehanizacija, više od 250 komada teške mehanizacije. Za sada nema pomeranja rokova sa njihove strane. Videćemo kako će to izgledati u mesecima ispred nas", navela je ministarka.

Mihajlovićeva dodaje da su svi administrativni problemi rešeni i da je u budžetu obezbeđen novac.

Pripremni radovi su počeli u decembru 2019, a radove izvodi konzorcijum Behtel-Enka.

Auto-put će biti dug 112 kilometara i povezaće tri okruga - Rasinski, Raški i Moravički, s koridorima 10 i 11, odnosno pola miliona ljudi koji žive u centralnoj Srbiji.

Radovi će, kako je ranije najavljeno, trajati manje od četiri godine.

Najsavremeniji auto-put biće izgraden "na tri Morave", a u okviru projekta biće regulisana rečna korita u dužini od 68 kilometara, postavljeni i telekomunikacioni uredaji i prvi put će biti primenjene nove tehnologije.

Izgradnja telekomunikacionog koridora duž auto-puta podrazumeva najsavremenije optičke i digitalne kablove, stanice za besplatan vaj-faj internet, najmodernije upravljanje saobraćajem na auto-putu, tzv. inteligentne transportne sisteme i drugo.

To je prvi digitalni auto-put u Srbiji, koji će biti do sada najširi auto-put u zemlji, odnosno od postojećih će biti širi za ukupno 1,6 metara.

Moravski koridor činice tri deonice: Pojate-Kruševac u dužini od 27,83 kilometra, Kruševac-Adrani u dužini 53,88 kilometara i Adrani-Mrčajevci-Preljina dužine 30,66 kilometara.

Auto-put se gradi za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na čas, a biće izgrađeno ukupno 11 petlji i 130 ostalih objekata, od čega 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 175 idi na stranu