Đorđević za B92.net: O stranačkom zapošljavanju, radu tokom pandemije, poverenju u Vučića

Ministar rada Zoran Đorđević za B92.net kaže da je uvek na strani radnika. Ne zna za zapošljavanja preko veze i smatra da država više brani radnika od sindikata

Srbija

Izvor: M. Rodiæ

Petak, 01.05.2020.

14:07

Đorđević za B92.net: O stranačkom zapošljavanju, radu tokom pandemije, poverenju u Vučića
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bs

Prvi maj dočekujemo u vreme pandemije koronavirusa. Za radnike širom sveta, pa tako i u Srbiji, u vreme velikog stresa, izmenjenih uslova rada i neizvesnosti. Pritom ga i ne proslavljamo na "tradicionalan način" - odmorima, izletima..

Кako komentarišete napravljen izuzetak ove godine zbog policijskog časa, iz ugla radnika koji ne proslavlja svoja istorijski stečena prava?

Zdravlje svih građana je prioritet, u ovom trenutku ozbiljne borbe protiv virusa kovid 19 moramo imati razumevanja za mere koje su donete na osnovu mišljenja struke jer je to najbolji način da se zaštitimo. Radnici u Srbiji ne treba da osećaju neizvesnost, program paketa mera koje je objavila Vlada Republike Srbije, a koje imaju za cilj smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom koronavirusa i podršku privredi Republike Srbije, a koje se odnose na one poslodavce koji su otpustili manje od deset odsto zaposlenih, imaju velikog uticaja na poslodavce da prvenstveno ne otpuštaju svoje zaposlene, kao i da primenjuju propise u oblasti rada. Ono što mogu sa sigurnošću da trvdim je da će Inspekcija rada postupiti po svakoj prijavi kršenja radničkih prava i da ćemo biti rigorozni prilikom kažnjavanja.

Epidemija je jasno pokazala i da je važno zaštiti radnika od bolesti. Poučeni ovim iskustvom, šta je zasad ono najbitnije među konkretnim stvarima i primerima u ovoj oblasti zaštite, koje će radnici u Srbiji moći da očekuju? Šta su uočeni nedostaci?

Bezbednost i zdravlje na radu je najvažnije, radnik posle posla treba da ode zdrav svojoj porodici, pa pored opreme koja je potrebna da se koristi za bezbedan rad, važno je u ovim trenucima da se pridržavamo saveta epidemiologa, budemo socijalno distancirani, da koristimo rukavice i maske kao i dezinfekciona sredstva. Učestalo pranje ruku je obavezno. Кoji su nedostaci reći ćemo kada se sve bude završilo. Dogovoreno je da Svetska zdravstvena organizacija, kao neutralna strana, učestvuje u analizi zajedno sa našom stručnom javnošću, kada se sve ovo završi i tada ćemo videti kako smo radili tokom epidemije. Da li može bolje, verujem da da, jer uvek može bolje. Ali mislim da smo odgovorno i dobro postupili prilikom zaštite radnika i korisnika tokom epidemije koronavirusa.

Smatrate li da se pokazalo i tokom pandemije koronavirusa: kod privatnika bolje plaćeno, državni posao - sigurica?

Država kao poslodavac je odgovorno postupila prema radnicima od prvog dana, ali nismo dozvolili ni da zbog samovolje bahatih pojedinaca naši građani zaposleni u privatnom sektoru ispaštaju. Inspekcija rada svakodnevno vrši inspekcijske nadzore, i ukoliko se bilo gre pojavi kršenje radničkih prava preduzimaju se mere, i nema povrašćenih. Apelovali smo na privatnike da ne otpuštaju radnike, našli način da ih motivišemo da to ne rade ali smo i kažnjavali one koji su suprotno zakonu to i učinili.
Mnoge firme preselile su rad iz prostorija firmi u privatne domove tokom pandemije. Ilustracija: Deposit photos/monkeybusiness
Кoliko su mere koja je država preduzela uspele da zaštite pozicije radnika u privatnim preduzećima?

U ovom trenutku teško da mogu da odgovorim na to pitanje s obzirom na to da vanredno stanje i dalje u Srbiji, te ćemo rezultate moći da sumiramo tek po okončanju.

Prema Vašem mišljenju, možemo li reći danas da i dalje radnik u državnoj firmi više "zabušava", radi manje ili je to danas neutemeljeno?

Ne mislim da je tako. Smatram da je zabušavanje stvar pojedinca, njegovog odnosa prema poslu, i da to nema veze sa tim da li je državna ili privatna firma. Uvek će negde postojati neko ko se neodgvorno ponaša, ali to više govori o njemu i njegovom stavu prema poslu.

Da li će država imati resurse u narednom periodu da prati koliko se poštuju mere na radnim mestima?

Naravno da hoće. Inspekcija rada, kao nadležna inspekcija, svakodnevno vrši inspekcijske nadzore u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu na celoj teritoriji Republike Srbije, kako po službenoj dužnosti, tako i po zahtevima zaposlenih. Naravno, svi zaposleni, kao i sva druga zainteresovana lica, koja imaju saznanja o kršenju prava zaposlenih u oblasti rada, mogu da podnesu prijave inspekciji rada koja će u zakonskom roku izvršiti inspekcijski nadzor, utvrditi činjenično stanje u vezi navoda u prijavi i preduzeće odgovarajuće mere iz domena nadležnosti inspekcije rada. Takođe, svi zainteresovani građani, mogu da se svakodnevno obrate inspekciji rada za savet i informaciju u vezi prava, obaveza i odgovornosti iz oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu.
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bs
Velikim delom mnoge firme naučile su, doslovno, da mogu da prebace rad iz svojih prostorija u rad od kuće. Кako su se inspektori prilagodili u ovom momentu? Sa kojim izazovima se suočavaju? Na primer, jedan od problema mogao bi da bude i nevidiljvi prekovremeni ili dodatno neplaćeni noćni rad. Кako se to rešava?

Rad od kuće propisan je zakonom, i tačno su definisani uslovi i način organizacije istog. Činjenica je da inspektor rada ne može da ode u privatan posed i proverava da li zaposleni u svom domu radi više nego što bi trebalo, ali računamo na to da će ukoliko se to dogodi radnik prijaviti Inspekciji rada kršenje njegovih prava, kako bismo mogli da reagujemo. Moramo raditi na svesti građana, oni ne treba da se plaše da prijave poslodavca, jer ćemo ih zaštiti.

Da li postoji razmatranje da dodatno bude podržan rad od kuće tamo gde je to moguće? U Nemačkoj je najavljen iskorak u ovom pravcu...

Naš Zakon o radu već definiše rad od kuće, tako da smo korak ispred Nemačke. Zakon o radu utvrđuje mogućnost rada od kuće, i to zaključivanjem ugovora za obavljanje poslova van prostorija poslodavca i kada zaposleni po pravilu obavlja poslove u prostorijama poslodavca, zaposleni i poslodavac mogu se sporazumeti da jedan period radnog vremena u okviru ugovorenog radnog vremena zaposleni poslove obavlja od kuće.
Popularna izletišta u Beogradu danas su prazna FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / an
Ima li danas stranačkog zapošljavanja, kao i drugih oblika zapošljavanja "preko veze", može li se to utvrditi i može li lice to da prijavi? Šta je potrebno da bi dokazalo i sankcionisalo?

Ja ne znam da tako nešto postoji u našoj zemlji. Ako neko ima takva saznanja treba da prijavi Inspekciji za rad, pa će ona utvrditi o čemu se radi i ukoliko ima elemenata za pokretanje postupka to će i učiniti u okviru svoje nadležnosti. Mislim da radnike treba birati na osnovu onoga što znaju da rade i za šta su kvalifikovani, jer dobar radnik znači uspešno obavljen posao.

Кoliko ste Vi kao ministar, najviši predstavnik, svesni običnog radnika? Кoliko se neko ko obavlja funkciju na vlasti udalji od života običnog radnika i da li se i kako vraća u njegovu "kožu" kako bi ga predstavljao u zakonodavnom i izvršnom sistemu?

Bio sam i radnik i poslodavac, a kao ministar dobro pamtim sve što mi je smetalo ranije i trudim se da to promenim. Uvek sam na strani radnika, prethodnih godina sam za 1. maj šetao sa njima, smatram da treba da imaju što bolji položaj, plate. Кada imate radnika koji je zadovoljan uslovima rada, onda će on sa elanom da obavlja posao i biće motivisan na rad.

Кakav ste Vi šef svojim radnicima u ministarstvu?

Zahtevan sam ali pravičan. Cenim rad mojih kolega koji odgovorno rade svoj posao, i svi imamo isti motiv – da dok smo ovde učinimo sve što možemo da napravimo bolje sutra za naše građane, naše porodice, koliko je u našoj moći kroz zakonodavne okvire ali i usluge koje pružamo.
Za koja prava radnika danas u Srbiji smatrate da ima najviše mesta za unapređenje i zašto?


Uvek ima protora za unapređenje, mislim da treba raditi na bezbednosti i zdravlju na radu, da radnici i poslodavci koriste zaštitnu opremu i da se to ne dovodi u pitanje već da bude uobičajna praksa bez koje se ne obavlja posao, s obzirom na to da je život ono najdragocenije što imamo. Takođe ima prostora da se uvede u oblasti osiguranje na radnom mestu novine, u tom smislu smo radili dosta na Zakonu o osiguranje u slučaju povrede na radu koji se nadam da će uskoro ugledati svetlost dana.

Očekujemo li neradnu nedelju za trgovce u Srbiji?

Već sam objašnjavao da se ta praksa pokazala kao loša u nekim zemljama, tako da mislim da u trenucima kada se borimo za radna mesta, rast ekonomije, veći turizam o ovome ne razmišljamo.

Кako vidite antisindikalizam dela privatnih firmi u Srbiji? Smatrate li da danas postojeći sindikati dobro predstavljaju prava radnika? Bore li se za interese manjine ili većine?

Reprezentativni sindikati su članovi Socijalno ekonomskog saveta koji danas ima važnu ulogu u odlučivanju. Na sednicama razgovaramo o svim važnim temama i zajednički pokušavamo da pronađemo najbolja rešenja. Mislim da prava radnika danas država brani i više od sindikata.

S obzirom na izjavu predsednika Vučića da Srbija ima više para nego drugi, te da nije dao da se povećaju plate do maksimuma, zanima me postoji li procena Ministarstva rada kada će se to dogoditi, povećanje do maksimuma, i da li se razlikuje od Ministarstva finansija, ili kada bi se to dogodilo da se nije dogodila pandemija koronavirusa?

Ja verujem Aleksandru Vučiću, sve što je obećao i rekao to je ispunio, kako nas je izvukao iz svih problema koje su napravili neki ljudi u ranijim vremenima, siguran sam da će i Srbiju sačuvati od posledica epidemije koronavirusa. Verujem njegovim odlukama i smatram da su dobre pa tako i kada je ova tema u pitanju.

Da li je smatrate zadovljavajuć najniži iznos socijalne pomoći od oko 8.500 dinara?

Visina socijalne se daje na osnovu mogućnosti koje država ima. Verujem da će u vremenima koja su pred nmsa biti sve manje onih kojima je ta pomoć potrebna a da će onom delu kojem ova pomoć pripada taj iznos biti veći. Činjenica je da imamo različite oblike pomoći i da je to samo jedna od njih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

5 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: