Nora gađa: Projektil dometa 40 kilometara ispaljen prvi put od 1991. FOTO

Ministar Aleksandar Vulin izjavio je danas da Vojska Srbije osvaja i ono što je nekada imala i nove sposobnosti i da se radi na jačanju njene modernizacije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 25.04.2020.

19:05

Nora gađa: Projektil dometa 40 kilometara ispaljen prvi put od 1991. FOTO
Foto: Ministarstvo odbrane

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Vulin je danas u rejonu sela Mozgovo kod Aleksinca prisustvovao opitnom gađanju iz samohodne top-haubice 155 mm NORA-B52 M15, koje su zajedno izveli pripadnici Mešovite artiljerijske brigade i Tehničkog opitnog centra, sa kolegama iz firme "Jugoimport SDPR".

"Prvi put nakon 1991. godine Vojska Srbije ispalila je projektil čiji je domet 40 kilometara. Ovo je za nas istorijski dan i pokazalo se da smo u stanju da povratimo sposobnosti koje smo nekada imali", rekao je Vulin.

On je istakao da je veoma malo zemalja na svetu koje su u stanju da prave i oruđe i municiju koju to oruđe koristi.

"Naša zemlja pokazuje da je sačuvala Odbrambenu industriju Srbije i da Vojska Srbije ima na koga da se osloni, kao i da je u stanju da parira bilo kojoj svetskoj sili kada su u pitanju artiljerija i dalekometni artiljerijski projektili", poručio je ministar odbrane.

Velika preciznost na tim dometima

Foto: Ministarstvo odbrane
Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović ocenio je da je današnje gađanje značajno kako za Ministarstvo odbrane tako i za Odbrambenu industriju Srbije koja je razvila ovo oruđe i koja nastavlja da razvija nove tipove i oruđa i dalekometne municije.

"Trend u svetu je da se povećava domet precizne vatre i da se uvode druge metode, kao što su projektili s projekcijom putanje koji omogućavaju veću preciznost na tim dometima. Srbija je jedna od retkih zemalja, među 10 u svetu koje imaju mogućnost da razvijaju ovakvu vrstu dalekometnih artiljerijskih sistema, oruđa i municije i sistema za upravljanje vatrom", rekao je Miloradović.

Potpuno domaći proizvod

Foto: Ministarstvo odbrane
Pomoćnik generalnog direktora za poslove razvoja firme "Jugoimport SDPR" Milan Furtula ocenio je današnje gađanje iz samohodne top-haubica 155 mm NORA kao istorijsko.

"Danas smo ispunili cilj i ostvarili to što smo hteli, dobacili u rejon ciljeva od 40 kilometara, prvi put u ovakvim uslovima, s potpuno domaćim proizvodom, samohodnom top-haubicom koja je plod domaćeg razvoja i municijom koja je u najvećoj meri proizvedena u Srbiji", rekao je Furtula.

Današnjem gađanju prisustvovali su i načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović i direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik Slobodan Ilić.
Foto: Ministarstvo odbrane

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

21 h

Podeli: