Odlaže se plaćanje akontacije poreza 4. maja

Poreska uprava odložiće plaćanje akontacije poreza 4. maja

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.04.2020.

19:34

Odlaže se plaćanje akontacije poreza 4. maja
Foto: Depositphotos, homiel

Biće odloženo plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica i akontacije poreza i doprinosa na prihod od samostalne delatnosti za one privredne subjekte koji su se opredelili i ispunjavaju uslove za korišćenje fiskalnih pogodnosti i direktnih davanja, a koje je nedavno omogućila vlada u cilju smanjenja ekonomskih posledica epidemije korona virusa na privredu.

Poreska uprava će po završetku ovog meseca, odnosno nakon podnošenja poreskih prijava (PPP PD) za zaposlene, kao i automatskim putem za poreske obveznike koji nemaju zaposlene radnike, napraviti spisak firmi koje će biti proverene da li ispunjavaju uslove za korišćenje pogodnosti.

"Privrednim subjektima koji ispunjavaju uslove iz vladine uredbe biće izvršena uplata direktnih davanja, kao i odlaganje dospelosti akontacija poreza na dobit, odnosno poreza i doprinosa na prihod od obavljanja samostalne delatnosti", objavila je Poreska uprava na svom sajtu.

U ovom trenutku, akontacije za mart su proknjižene na kartici poreskih obveznika, ali će odlaganje njihove dospelosti biti evidentirano u poreskom računovodstvu 4. maja.

"Dospelost akontacija poreza na dobit pravnih lica za mart, april, i maj mesec ove godine odlaže se do predaje konačne poreske prijave za porez na dobit pravnih lica za 2020. godinu, odnosno za obveznike sa poslovnom godinom različitom od kalendarske godine za poreski period koji započinje ili se završava u 2020. godini, za akontacije poreza na dobit koje dospevaju za plaćanje 15. aprila, 15. maja i 15. juna ove godine do predaje konačne poreske prijave poreza na dobit pravnih lica za odgovarajući poreski period".

Takođe, akontacija poreza na prihode od samostalne delatnosti za mart, april i maj, odlaže se do predaje konačne poreske prijave za utvrđivanje poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje samooporezivanjem na prihode od samostalne delatnosti za 2020. godinu.

Poreska uprava obaveštava da je Uredbom o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru, između ostalog, propisano odlaganje plaćanje određenih javnih prihoda koji dospevaju za plaćanje u periodu od 1. aprila do 30. juna, a u nekim slučajevima do 31. jula 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: