Novu gradsku toplanu na biomasu gradi srpska firma: Vrednost investicije 5,2 miliona evra

Konzorcijum Južna Bačka iz Novog Sada gradiće novu gradsku toplanu na biomasu u Priboju.

Srbija

Izvor: Rina.rs

Sreda, 15.04.2020.

18:22

Novu gradsku toplanu na biomasu gradi srpska firma: Vrednost investicije 5,2 miliona evra
Foto: Rina, Sajt opštine Priboj, ilustracija

To je rezultat tendera koji je raspisalo Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije.

"Izgradnja toplane po tenderu koštaće 5.250.000,00 evra, a nakon sprovođenja svih procedura i potpisivanja ugovora sa izvođačem, početak radova se očekuje najkasnije do jeseni, a nova gradska toplana biće u funkciji od grejne sezone 2021/22. godine", rekao je zamenik predsednika opštine Priboj Saša Vasilić.

Toplana će biti snage od osam MW na biomasu, a imaće i dva rezervna kotla na lož ulje, ukupne snage 15 MW. Na taj način Priboj će uz Mali Zvornik biti prvi slučaj u Srbiji, gde se dosadašnja fosilna goriva (mazut) u sistemu daljinskog grejanja potpuno zamenjuju biomasom.

"Kada za godinu dana nova gradska toplana na biomasu bude u funkciji, uz prethodnu rekonstrukciju dotrajalih toplovoda i podstanica, Pribojci koji se greju na daljinski sistem, imaće 24-satno kvalitetno i najmanje 50 odsto jeftinije grejanje, jer će plaćati onoliko koliko potroše, a time će biti značajne i uštede u opštinskom budzetu", kaže Vasilić, prenosi RINA.

Pored postojećih korisnika, nova toplana omogućiće priključke i drugim potrošačima u zgradama, u kojima do sada nije bio uveden daljinski sistem toplotne energije, oni već ovih dana mogu iskazati svoja interesovanja JP Toplana u Priboju, kako bi se kroz predstojeći tender mogle nabaviti i podstanice za nove zgrade, a koje će u nekom budućem periodu stanari morati sami da finansiraju.

Krajem septembra predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, u Beogradu je potpisao trilateralni ugovor sa Ministarstvom energetike Vlade Srbije i nemačkom Razvojnom bankom KfV, o kompletnoj rekonstrukciji grejanja na daljinski sistem u Priboju.

Plan lokalne samouprave je da se u drugoj fazi energetske efikasnosti pomogne i vlasnicima individualnih domaćinstava u gradskom i prigradskom delu, sa nabavkom adekvatnh ložišta, koja će uz manju potrošnju energenata povećati kvalitet grejanja, ali poboljšati i ukupnu ekološku sliku grada, odnosno kvalitet vazduha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

23 h

Podeli: