"Poljoprivrednicima obezbediti rad posle 17 časova" VIDEO

Stručnjaci kažu da bi trebalo da bude posejano oko milion hektara kukuruza, ali da li su vremenski uslovi pogodni za setvu?

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 09.04.2020.

11:16

Foto: Printscreen, TV Prva

"Primakli smo se setvi kukuruza. Ovo je jedan od najznačajnijih termina što se tiče poljoprivrede jer je kukuruz broj jedan usev. Sada su se ostvarili uslovi za to jer su i temperature zemljišta dobre", rekao je u jutarnjem programu TV Prva asistent na opštem ratarstvu na Poljoprivrednom fakultetu Nemanja Gršić.

Takođe, on je istakao da soja i suncokret nisu ništa manje značajne kulture, te da se očekuje da će biti zasejano oko 200.000 hektara kada je soja u pitanju, a nešto manje suncokreta i šećerne repe.

"Setvu soje, šećerne repe i suncokreta takođe očekujemo sredinom aprila, kada temperatura bude odgovarajuća", naveo je Gršić.

Na pitanje kada su optimalni uslovi za sejanje kukuruza, Gršić odgovara da treba izbegavati jutarnji mraz i da optimalan rok setve zavisi od kraja do kraja - negde je rok početak aprila, negde sredina, negde kraj, ali da bi do početka maja to svugde u našoj zemlji trebalo da se završi.

"Jedan od problema s kojim smo se suočili je malo padavina tokom zime, ali nas je sad izvukao ovaj poslednji sneg. Za sada vlage ima u zemljištu, ali ako ne bude kiše u aprilu, bićemo siromašni što se vlage tiče. Trenutno su uslovi dobri, tako da se može očekivati da setva kukuruza bude završena do kraja aprila", istakao je Gršić.

Gršić dodaje da sada postoji još jedan problem, koronavirus, i da treba poljoprivrednicima obezbediti rad posle 17 časova.

"Nije samo zbog setve problem, treba obići i sve zasejano. Sada je period godine kada se "traktori ne gase" i poljoprivrednicima je potrebno lako izdavanje dozvola za rad posle 17 časova", rekao je Gršić.

Kada je u pitanju cena semena, Gršić kaže da nije bilo promene od prošle godine, kao i da nema problema sa dostupnim količinama semena.

Takođe, on je potvrdio da je eksperiment sejanja pšenice u decembru uspeo jer je posejano oko 500.000 hektara i ta pšenica fino napreduje.

"Nadam se da ćemo i sa ovim prolećnim usevima da stignemo sve na vreme", zaključio je Gršić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: