Mali: Sutra isplata cele martovske penzije uvećane za 4.000

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će sutra, 10. aprila početi isplata cele martovske penzije koja će biti veća za jednokratnu pomoć od 4.000 dinara.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug, Dragan Kujundzic
Foto: Tanjug, Dragan Kujundzic

"Doneta je odluka da martovska penzija neće biti isplaćivana u dva dela, već odjednom i to zajedno sa obećanom pomoći", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, najstariji sugrađani, apsolutno su zaslužili da budu podržani i finansijskom potporom u ovako teškim trenucima.

"Odgovornost koju su pokazali tokom vanrednog stanja, čuvajući, pre svega svoje živote, ali i naš zdravstveni sistem i državu je zaista ogromna i može da posluži kao primer drugima. Znam da im nije lako, ali ih molim da izdrže zbog svoje dobrobiti", poručio je Mali.

Mali je podsetio da je u vanrednim okolnostima republički budžet dobio sasvim jednu novu ulogu.

"Najvažniji zadatak budžeta tokom pandemije izazvane virusom korona danas je da finansira troškove borbe za živote i zdravlje građana Srbije i mi to upravo činimo. Budžet treba da ima važnu ulogu u umanjenju ekonomskih troškova za ugrožene grupe građane i socijalno osetljive grupe ljudi", rekao je on.

Ministar je podsetio da su obezbeđeni i svi birokratski uslovi da penzija na kućne adrese stigne na vreme.

Oni koji penzionerske čekove primaju preko tekućih računa, penzije će dobiti sutra, dok istog dana počinje i isplata na kućne adrese koja će trajati nekoliko narednih dana.

"Pored pozivanja banke telefonom i traženja da vam se penzija donese na kućnu adresu, postoji i mogućnost da putem ovlašćenja omogućite nekom da podigne vašu penziju. On će to uraditi u vaše ime i za vaš račun, uz posedovanje svoje i vaše lične karte. To ovlašćenje može biti napisano u slobodnoj formi i nije potrebna bilo kakva overa kod notara", pojasnio je ministar.

Mali je istakao da su se penzioneri već snašli i da njihove prinadležnosti iz banaka preuzimaju sinovi, kćeri ili bliski i dalji rođaci. Tu su, kaže, i volonterske službe pri opštinama koje su takođe u službi najstarijima.

On je napomenuo da su penzije početkom ove godine uvećane za 5,4 odsto kao i da se, ove godine, po prvi put pomoć penzionerima isplaćuje u prvoj polovini kalendarske godine.

Ova mera ni na koji način ne ugrožava fiskalnu i makroekonomsku stabilnost Srbije, napomenuo je on.

"Srbija je finansijski stabilna i ekonomski snažna zemlja, čak i u uslovima pandemije. Vlada je morala svakako da preusmerava i izdvoji dodatna sredstva iz budžeta za sprovođenje mera zdravstvene zaštite stanovništva a u najskorije vreme krenuće sprovođenje ekonomskih mera za ublažavanje posledica u privredi", rekao je ministar finansija.

Prema njegovim rečima, ono što naša zemlja čini, ne radi mimo sveta, već to rade i druge države, a to je da sačuva stanovništvo i podrži svoju privredu.

"Ako i bude povećanih troškova, deficita ili javnog duga, to neće biti u tom obimu da ugrozi fiskalnu stabilnost zemlje. Srbija ima zdrave finansije i one su u stanju da taj teret izdrže", poručio je on.

strana 1 od 159 idi na stranu