Grupa EIB pripremila paket mera hitne podrške Z.Balkanu

Grupa Evropske investicione banke pripremila je paket mera hitne podrške zemljama Zapadnog Balkana.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 09.04.2020.

09:05

Grupa EIB pripremila paket mera hitne podrške Z.Balkanu
Foto: Depositphotos, VadimVasenin

Pomoć se najpre odnosi na lokalna mala i srednja preduzeća i zdravstveni sistem za otklanjanje posledica pandemije Covid-19.

Kako je saopšteno, EIB Grupa je obezbedila 5,2 milijarde evra za zemlje izvan Evropske unije u okviru šireg paketa mera EU za otklanjanje posledica pandemije Covid-19.

Paket podrške EIB grupe zemljama Zapadnog Balkana biće dostupan po ubrzanoj proceduri i prilagođen specifičnim potreba različitih sektora privrede, ali i lokalnim izazovima koje nameće pandemija.

"EIB je pripremio paket mera hitne podrške zemljama Zapadnog Balkana i to najpre lokalnim malim i srednjim preduzećima i zdravstvenom sistemu. Želimo da uradimo sve što možemo i pomognemo da se sačuvaju ljudski životi, radna mesta i plate građana Zapadnog Balkana", kaže potpredsednik EIB-a Dario Skanapijeco, koji je u EIB Grupi zadužen za aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

Poručio je da razmere krize zahtevaju evropsko jedinstvo i solidarnost i da je EIB Grupa ponosna što je u prilici da konkretnom podrškom pomogne ublažavanje ekonomskih efekata pandemije Covid-19 na Zapadnom Balkanu.

EIB Grupa je, kako je saopšteno, spremna da ubrza izdavanje već odobrenih zajmova vrednih oko milijardu evra i tako pomogne zdravstvenom sektoru u zemljama izvan EU da se izbori sa pandemijom, a privrednicima omogući što lakši pristup finansijskim sredstvima kako bi rešili probleme nedostatka gotovine i likvidnosti.

Sredstva su deo šireg paketa pomoći za 100 zemalja izvan EU koje je danas najavila EU i njen "Tim Evropa", a koja su podržana garancijama iz budžeta EU, navodi se u saopštenju EIB.

Podrška će zemljama biti omogućena po hitnom postupku, a cilj je sačuvati radna mesta i životni standard građana koji rade u sektorima koji su najteže pogođeni negativnim ekonomskim i društvenim posledicama pandemije korona virusa, i biće ispraćena dodatnim dugoročnim finansiranjem zdravstvenog i privrednog sektora, u skladu sa potrebama.

"Našim partnerima izvan EU želimo da pokažemo da je Evropa uz njih onda kada im je potrebna. Kao deo ''Tima Evrope'', EIB Grupa će u nedeljama pred nama obezbediti konkretnu podršku za nove investicije u zdravstvo i privredu u zemljama izvan EU", kaže predsednik Evropske investicione banke Verner Hojer.

Hojer je rekao da će EIB Grupa u saradnji sa Evropskom komisijom, zemljama članicama EU, kao i evropskim i ostalim multilateralnim finansijskim institucijama omogućiti javnom i privatnom sektoru lakši pristup finansijama koje će im biti neophodne da prevaziđu posledice pandemije.

Deo paketa podrške sektoru zdravstva dolazi i kroz jedinstveno tehničko iskustvo i finansijsku ekspertizu koje je EIB razvio investirajući više od 30 milijardi evra u bolnice, zdravstvene usluge i medicinske inovacije širom Evrope.

Kako se navodi, finansiranje projekata u sektoru zdravstva dodatno će biti ubrzano bliskom saradnjom sa ministarstvima zdravlja i drugim partnerima iz ovog sektora.

EIB Grupa će i malim i srednjim preduzećima olakšati pristup finansijama i to putem već dogovorenih kreditnih linija dostupnih kod lokalnih banaka i finansijskih institucija širom sveta.

Paket pomoći EIB Grupe privatnom sektoru biće dostupan kako lokalnim i međunarodnim korporacijama, tako i malim i srednjim preduzećima, poljoprivrednicima i preduzetnicima.

EIB će, kako je najavljeno, u saradnji sa svojim partnerima na lokalu raditi na uklanjanju prepreka za investicije u javni sektor, pružiti podršku zdravstvu, regionalnoj trgovinskoj razmeni i teško pogođenim sektorima poput turizma i hotelijerstva.

Ubrzano finansiranje će biti dostupno u zemljama u kojima EIB već posluje, što uključuje i sve zemlje Zapadnog Balkana, a očekuje se da će pakete pomoći dodatno osnažiti i druge međunarodne i evropskih finansijske institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: