Cene stanova u Srbiji pale oko 20, zakup i do 50 odsto VIDEO

Tržište nekretnina u Srbiji praktično je zamrlo.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 08.04.2020.

19:46

Cene stanova u Srbiji pale oko 20, zakup i do 50 odsto VIDEO
Foto: Depositphotos/lianna_s_

Velika promena desila se praktično odmah nakon proglašenja vanrednog stanja u Srbiji.

"Na osnovu cene iz oglasa imamo analizu koju je radila jedna renomirana svetska kuća gde su rekli da je u protekle dve nedelje došlo do pada cena stanova u Srbiji za 21,2 posto, dok je najveći deo uzorka u Beogradu gde taj pad iznosi 18,4 posto“, kaže za Prvu TV Nikola Đogatović, agent za nekretnine. Ipak, on dodaje da u toj analizi nisu uzimane u obzir mikrolokacija, veličina stana i novogradnja.

Stručnjaci ipak kažu da bi za realnu vrednost stana trebalo sačekati bar do septembra.

Banke i sada odobravaju kredite za kupovinu stanova, ali se postavlja pitanje koliko je građanima mudro da se u uslovima epidemije i venrednog stanja zadužuju.

"Život nas upozorava, neko je ostao sa skraćenim prihodima a neko bez njih. Bitno je da svi koji ulaze u kredit imaju rezervu. Zamislite da nije bilo moratorijuma", kaže Dušan Uzelac sa portala Kamatica.

Većini građana uzimanje kredita za stan sada nije ni na kraj pameti.

A kada je reč o iznajmljivanju, stanodavci koji su uzeli kirije unapred dobro su prošli. Mnogi zakupci počeli su da otkazuju zakup stanova i lokala pa su cene počele odmah da padaju, a oni koji još nisu otkazali pokušavaju da se dogovore o umanjenju ili ukidanju kirije, barem na neko vreme.

"Dobri nagoveštaji dolaze iz Kine, već je krenulo da oživljava tržište nekretnina, da se vraća na stari nivo. Nadamo se da će to biti uskoro i kod nas", kaže Đogatović.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: