AKS: Nema obustave rada advokata tokom vanrednog stanja

Beograd -- AKS je saopštila da neće izaći u susret zahtevu 102 advokata, koji se protive onlajn suđenjima, da donese odluku o protestu advokata delimičnom obustavom rada.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/suwannar1981.gmail.com
Foto: Depositphotos/suwannar1981.gmail.com

Iako ne podržava odžavanje suđenja putem video-linka tokom vanrednog stanja, Komora smatra da bi obustava rada advokata, za vreme trajanja vanrednog stanja, bila suprotna interesima advokature i kontraproduktivna u odnosu na ostvarivanje njenih zahteva i ciljeva u narednom periodu, navodi se u saopštenju Advokatske komore Srbije.

"U okolnostima povećane društvene solidarnosti, advokatska obustava rada bi bila nesrazmerna cilju koji se želi postići i duboko protivna naporima društva u celini", napominje AKS.

Komora napominje istovremeno da su advokati samostalni u odlučivanju da li će tokom vanrednog stanja zastupati okrivljene u procesima koji se odvijaju putem video linka.

Na to njihovo pravo, Komora ne može i ne sme da utiče, navodi se u saopštenju.

Prošle sedmice doneta je Uredba Vlade o suđenjima video konferencijskom vezom tokom vanrednog stanja kada se prisustvo okrivljenog ne moze obezbediti na drugi bezbedan način.

strana 1 od 159 idi na stranu