Deo IT sektora pogođen krizom - drugima raste poslovanje

Beograd -- Digitalni sektor je jedna od retkih privrednih grana na koji situacija u vezi sa koronavirusom ne ostavlja velike posledice.

Izvor: Tanjug
Podeli
fDepositphotos, LukaFunduk
fDepositphotos, LukaFunduk

Zbog smanjenog socijalnog kontakta poslovanje čak i raste onim IT kompanijama koje se bave organizacijom video-konferencija, proizvodnjom zabave i video-igrica.

Međutim, direktor Inicijative Digitalna Srbija Nebojša Ðurđević ukazuje na to da pojedine IT kompanije ipak nisu ostale imune na posledice novog virusa, te najteže posluju one koje se bave logistikom.

Prema njegovim rečima, IT kompanije su se najbrže od svih drugih prilagodile na rad od kuće, jer one, dodaje, po prirodi posla uglavnom sarađuju sa klijentima koji su često na drugom kraju sveta, te im saradnja na daljinu ne predstavlja problem.

Upitan da li IT kompanije i u ovim uslovima dobijaju porudžbine, Ðurđević je objasnio da što se tiče kompanija koje pružaju usluge stranim klijentima i za njih razvijaju IT rešenja, oni uglavnom rade na projektima koji su počeli pre kovida-19.

"Imali smo upit od kompanije iz Švajcarske koja želi da započne posao i sarađuje sa tehnološkim kompanijama u Srbiji, ali i da na tome počne da radi već sada", ukazao je Ðurđević.

Što se tiče kompanija koje razvijaju sopstveni proizvod, kaže Ðurđević, one nastavljaju da rade i prilagođavaju se zahtevima tržišta bez obzira na koronavirus.

Ističe da trenutno nema informaciju o tome da li je bilo otpuštanja radnika u IT sektoru i dodaje da će sledeće nedelje biti objavljen "skener digitalne privrede" u vreme korone.

Kako je objasnio, organizacija na čijem je čelu sprovodi anketu o poslovanju malih i velikih IT kompanija, ali i individualaca koji rade u digitalnom sektoru.

Ðurđević navodi i da će se mere države koje je objavila u cilju podrške preduzećima u vreme trajanja epidemije koronavirusa odnositi i na IT kompanije.

Na pitanje da li će situacija s virusom ubrzati digitalizaciju pojedinih kompanija, Ðurđević odgovara da je svim kompanijama sada jasno da je njihovo poslovanje otežano ako nisu digitalizovane.

"Siguran sam da će kompanije koje teško prolaze kroz poslovni period ovo dovesti do ubrzanja uvođenja digitalizacije nakon pandemije", ocenio je Ðurđević.

Direktor IT kompanije Saga, koja zapošljava više od 500 ljudi, Nebojša Bjelotomić kaže za Tanjug da u toj kompaniji posao nije stao, ali da je bilo određenih izmena u organizovanju posla.

Prema njegovim rečima, radnici koji su zaduženi za održavanje sistema korisnika svaki put kada odlaze na teren imaju zaštitnu opremu, a od korisnika se traži da prostorije budu prazne, kako bi radnici ušli u data centar, završili posao i izašli bez kontakta.

Drugi deo posla, objašnjava Bjelotomić, vezan je za softver, te programeri rade od kuće.

Upitan da li radnici na održavanju sitema imaju više posla nego ranije, s obzirom na prekomerno korišćenje računara i interneta, Bjelotomić kaže da nije primetan trend povećanih grešaka u sistemu.

Na pitanje da li programeri imaju nove porudžbine, direktor Sage odgovara da u poslednje dve do tri nedelje nije bilo novih porudžbina, ali da nijedan stari posao nije stao, a zbog smanjenog socijalnog kontakta poslovanje čak i raste onim IT kompanijama koje se bave organizacijom video-konferencija, proizvodnjom zabave i video-igrica.

strana 1 od 159 idi na stranu