"Gradilišta rade gde god je to moguće, sektor transporta funkcioniše" VIDEO

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović govorila je o gradilištima i transportu u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92, TV Prva

Utorak, 07.04.2020.

11:53

Foto: Printscreen, TV Prva

Ona je u jutarnjem programu na TV Prvoj rekla da je preporuka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da gradilišta koja mogu da funkcionišu treba da funkcionišu, uz sve mere zaštite.

"Radi se gde god je to moguće. Trenutno na 10 najvećih infrastrukturnih projekata imamo oko 2500 radnika. Postoje i oni koji su u izolaciji, jedan radnik u Nišu je i preminuo. Međutim, oni investitori koji mogu da obezbede da radnici imaju sve kako bi bili zaštićeni rade i dalje", rekla je ministarka.

Ministarka je naglasila da se na projektu tunela Čortanovci, koji je najveći infrastrukturni projekat u Srbiji, radi neometano, kao i da je on pre neki dan probijen. Kada je reč o Moravskom koridoru, obilaznici oko Beograda, u toku su zemljani radovi i taj projekat za sada ide po svojoj dinamici. Međutim, ona je naglasila da ministarstvo već sada pravi procene i da će se na velikim infrastrukturnim projektima sigurno kasniti, ne toliko zbog samog broja radnika, već najviše zbog toga što je otežano dolaženje do opreme potrebne za radove.

Kada je reč o transportu, ministarka je rekla da je on sada postao “stub diplomatije”, jer je obezbedio da imamo uredno snabdevanje, da vratimo srpske državljane u našu zemlju i još mnogo toga. Kada je reč o štetama, one su i u ovom sektoru ogromne, preko 50 miliona evra u avio-saobraćaju, oko 100 miliona evra u svim vidovima saobraćaja, a neke procene govore da će do kraja godine šteta možda iznositi i do pola milijarde evra.

"Ono što je važno je da sektor transporta funkcioniše. Imamo uredno snabdevanje, a to je ključno, prevezli smo ukupno 7700 putnika, od čega je 4500 naših državljana, a ostalo su strani državljani koje smo odvezli do njihovih zemalja, zbog čega zahvalnost dolazi od mnogih država. Takođe, blizu 100 aviona došlo je u Srbiju da donese pomoć iz raznih zemalja. Šteta ima, ali će kroz različite mere Vlada voditi računa kako o privatnom tako i o javnom sektoru", naglasila je ministarka.

Ona je takođe dodala i da međunarodni tranzit nikako ne sme da stane, te da je od proglašenja vanrednog stanja do danas kroz Srbiju prošlo 58.000 teretnjaka, od kojih je pola bilo za Srbiju, a pola je samo prošlo kroz našu zemlju.

"Učinili smo da nema pratećih policijskih konvoja kako bismo rasteretili Ministarstvo unutrašnjih poslova i da bismo ubrzali snabdevanje Srbije", naglasila je ministarka Mihajlović.

Kada je reč o graničnim prelazima, zadržavanja su kraća, a problema ima jedino na graničnom prelazu iz Italije ka Sloveniji, pošto se razmišlja o tome ko ima prvenstvo prolaza - teretnjaci iz EU ili teretnjaci sa Zapadnog Balkana, ali i ovde postoji saradnja sa kolegama iz Slovenije i Italije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: