Probijen tunel - "deonica Stara Pazova – Novi Sad u predviđenom roku"

Beograd -- Ruski RŽD International i domaći graditelji završili su probijanje desnog tunela "Čortanovci" na budućoj brzoj pruzi od Stare Pazove do Novog Sada.

Izvor: Tanjug
Podeli
 Depositphotos, vlarub
Depositphotos, vlarub

Direktor RŽD International u Srbiji Mansurbek Sultanov, koji je prisustvovao probijanju tunela, dugog oko 1,1 kilometar, najavio je da će cela deonica od Stare Pazove do Novog Sada biti završena u predviđenom roku, odnosno do novembra 2021. godine.

Sultanov je istakao da je tunel probijen uprkos tome što se radi u otežanim uslovima zbog krize izvazvane koronavirusom i da je desna tunelska cev probijena i pre roka, s obzirom na to da je ranije bilo obećano Vladi Srbije da će to biti učineno polovinom aprila.

Deonicu Stara Pazova – Novi Sad grade ruske železnice zajedno sa domaćim firmama u dužini od 40 kilometara i ona je deo buduće brze pruge od Beograda do Budimpešte, koja će biti za brzine vozova do 200 kilometara na sat.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je povodom probijanja prve cevi tunela da infrastruktura uprkos epidemiji koronavirusa ostaje važan pokretač privrede i razvoja Srbije.

"Probijanja tunela je važan trenutak na svakom projektu i uobičajenim okolnostima. Međutim, ako znamo da su Čortanovci jedno od najvećih infrastrukturnih gradilišta u Evropi, na kojem se uprkos epidemiji poštuju svi rokovi, to je rezultat na koji Srbija treba da bude ponosna", rekla je Mihajlovićeva, a prenosi u saopštenju njen kabinet.

Ona je zahvalila svim radnicima koji su, kaže, kao i zdravstveni radnici, vozači, prodavačice i prodavci, takođe heroji Srbije u danima epidemije. "Zahvaljujući njima, Srbija ne samo što nije stala ni u najtežim okolnostima, već i nastavlja da gleda ka budućnosti", rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica vlade naglašava da je na celoj deonici od Stare Pazove do Novog Sada, od kada su na snazi mere države za suzbijanje epidemije kovid 19 svakog dana bilo aktivno od oko 500 do skoro 1.000 radnika.

"Svih ovih dana naša najveća gradilišta u drumskoj i železničkoj infrastrukturi u Srbiji nisu stala i na njima je, u zavisnosti od vremenskih uslova, bilo između 1.500 i 2.300 radnika, a računajući i izgradnju stanova za snage bezbednosti, rehabilitaciju puteva i komunalnu infrastrukturu, i više od 3.500 radnika", kaže Mihajlovićeva.

Navela je da će infrastruktura biti važna i u periodu posle pandemije, kad se budemo borili za viši privredni rast i da je zato važno da kroz mere vlade za pomoć privredi sačuvamo naše kompanije, kao što i kompanije treba da posebno vode računa o svojim radnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 159 idi na stranu