"Sproveli smo teške mere i sada smo potpuno stabilni" VIDEO

Ministar finansija Siniša Mali juče je predstavio program mera za pomoć privredi Srbije pogođenoj posledicama epidemije koronavirusa.

Srbija

Izvor: B92, TV Prva

Sreda, 01.04.2020.

18:20

Foto: B92

Kako kaže, tim koji je radio na merama proveo je nekoliko dana i noći u Ministarstvu finansija radeći na planu paketa vrednog 608,3 milijardi dinara.

Ponovio je da se paket mera sastoji od četiri dela, mere poreske politike, direktna pomoć zaposlenima, garantna šema i pomoć svakom punoletnom građaninu.

Navodi da sve mere imaju dva cilja, da se očuva svako radno mesto i da se pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Mere poreske politike su uvedene jer, kako kaže, najveći broj privrednika se javio i izrazio želju da zadrže radnike, ali zbog krize, nemaju novca.

"Platite plate zaposlenima, a mi ćemo kao država da preuzmemo teret poreza i doprinosa u naredna tri meseca, a vi ćete to isplatiti od januara 2021", kaže ministar Mali za vesti TV Prve i dodaje da je vrednost ove mere 160 milijardi dinara.

Kaže da se druga mera direktne pomoći zaposlenima odnosi na preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća.

Kao primer navodi male zanatlije, frizere, krojače, obućare itd.

"Ako nemate novca, država će vam dati tri minimalne zarade za svakog zaposlenog", kaže i dodaje da je u ovu meru uključeno više od 900.000 ljudi, ili nešto manje od trećine radne snage.

Oni će, kako kaže, taj iznos dobijati, i ako budu primali redovnu platu.

"Sproveli smo teške mere i zato smo sada potpuno stabilni", ističe Mali.

"Velika preduzeća koja su donela rešenja o prekidu rada dobiće pomoć od 50 odsto minimalne zarade za zaposlene za koje je doneseno rešenje o prekidu rada."

Kaže da misli i da su i najoptimističnija očekivanja privrednika uspeli da prevaziđu ovim merama.

O pomoći svakom punoletnom građaninu govori da država želi da pomogne svim građanima koji su punoletni i pokaže solidarnost.

Paket mera je u vrednosti od 5,1 milijardu evra, a to je, kako kaže Mali, polovina našeg godišnjeg budžeta, ili 11 odsto BDP-a.

Kaže da veoma mali broj zemalja, u odnosu na BDP, ima ovako masivan program, jer je mali broj zemalja stabilan i jak kao Srbija sada.

"Borili smo se za finansijsku stabilnost odgovornom ekonomskom politikom i dobili smo", kaže i dodaje da sada možemo da pomognemo svima kada je kriza.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: