NBS: Bankama obezbeđena dodatna dinarska i devizna likvidnost

Na jučerašnjim redovnim tromesečnim deviznim svop aukcijama, Narodna banka Srbije (NBS) je prodala 56 miliona evra (u zamenu za 6,6 milijardi dinara).

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2020.

13:37

NBS: Bankama obezbeđena dodatna dinarska i devizna likvidnost
Foto: Depositphotos, uroszunic

Takođe, NBS je kupila 25 miliona evra (u zamenu za 2,9 milijardi dinara), po takozvanim fiksnim svop poenima umesto po varijabilnim višestrukim svop poenima kao do sada.

"Izmenom principa realizacije na deviznim svop aukcijama, po kome svop kupovina i svop prodaja deviza više ne moraju biti identične u realizovanom iznosu, Narodna banka Srbije omogućava bankama da pribave potreban iznos dinarske i devizne likvidnosti po povoljnim kamatnim stopama - od 0,85 odsto za dinarska sredstva i nula procenata za sredstva u evrima", objavila je NBS na svom sajtu.

Pored redovnih tromesečnih svop aukcija deviza, juče je organizovana i repo kupovina dinarskih državnih hartija od vrednosti putem koje je NBS bankama obezbedila jednu milijardu dinara na rok od sedam dana, po povoljnoj kamatnoj stopi od 0,75 odsto, jednakoj kamatnoj stopi na depozitne olakšice što je najniža kamatna stopa u koridoru kamatnih stopa Narodne banke Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: