Preduzetnici: Pomoć države u krizi nam je značajna

Najavljena državna podrška mikro i malim preduzećima biće od velike pomoći svima kojima je sada veoma teško da održe proizvodnju, kažu predstavnici preduzeća.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.03.2020.

17:09

Preduzetnici: Pomoć države u krizi nam je značajna
Foto: Depositphotos, faustpr

Branislav Baćović iz kompanije Transportšped pozdravlja najavljene mere i ističe da se retko događalo da država blagovremeno reaguje.

"Ovo je pravi trenutak i za svaku pohvalu je i ono što smo čuli sinoć od predsednika daje nadu i predstavlja ozbiljnu pomoć. Po tri minimalca za sve preduzetnike znači naročito onima kojima je sada posebno teško, jer ne mogu da obavljaju delatnost, poput frizera, oni bi sada mogli da se ugase", kaže Baćević.

On navodi i da bi država mogla da pomogne tako što će se odreći dela prihoda sledeća tri meseca, odnosno da oslobodi poslodavce poreza na zarade, poreza na imovinu.

Ističe da je obim posla opao za oko 30 odsto, a da su posao u novonastaloj situaciji organizovali tako da su one koji imaju malu decu poslali na plaćena odsustva, kao i one sa hroničnim oboljenjima, a ostali dolaze redovno na posao uz poštovanje svih mera prevencije.

Marina Drakul, vlasnica Frizerskog salona u Zemunu, kaže da su za nju predložene mere ohrabrenje, jer je njena delatnost možda i najviše pogođena u ovoj situaciji.

"Trenutno jedva radimo, kad nemate mušterije, nemate ni novac, a imamo namete i obaveze. Imam pet radnica, sve su na broju, nisam ni pomislila da pribegnem otpuštanju", kaže ona i dodaje da su posao sada organizovali tako da se radnice smenjuju svakog dana budući da neke žive van Beograda i nemaju prevoz da bi došle na posao.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć, između ostalog, da je država izdvojila 700 miliona evra za podršku mikro i malim preduzećima kako bi njihov biznis opstao posle krize koju je izazvao koronavirus.

Prema njegovim rečima, podsticaj će dobiti sva ona preduzeća koja nisu otpustila više od 10 odsto radnika, a sve one koji su radnike zaposlili nastojaće da nagrade.

"Svi preduzetnici, mikro i mala preduzeća, za tri meseca, makar i ne trajala čitava kriza oko korone, platićemo minimalac svakom preduzetniku, frizeru, obućaru, pekaru, taksisti, svakome bez izuzetku i svakom od njihovih zaposlenih", rekao je Vučić za TV Prvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: