PKS: Biće dovoljno medicinskog alkohola za zdravstvene ustanove i apoteke

Beograd -- Početkom naredne sedmice očekuje se potpuna stabilizacija u snabdevanju tržišta alkoholom, saopšteno je iz Privredne komore Srbije (PKS).

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/lalito
Foto: Depositphotos/lalito

Domaći proizvođači redovno snabdevaju zdravstvene ustanove i apoteke, a povećana tražnja za ovim proizvodom i stvaranje zaliha, u proteklom periodu, stvorili su utisak nestašice, kaže se u saopštenju.

Kako ističu proizvođači, fabrike rade u tri smene, nije bilo prekida ni u proizvodnji ni u isporuci, i u potpunosti mogu da zadovolje zahteve domaćeg tržišta, kažu iz PKS.

„Privredna komora Srbije u svakodnevnom je kontaktu sa našim proizvođačima etanola i trudimo se da im pomognemo oko nabavke sirovina i energenata, odnosno, mazuta“, rekao je Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS.

„Situacija na tržištu, izazvana povećanom tražnjom za svim dezinfekcionim sredstvima, pa i medicinskim alkoholom polako se smiruje i uskoro očekujemo potpunu normalizaciju“, dodaje Stevanović.

Mile Bogdanović, direktor kompanije PAN ALKO SISTEM, Beograd, ističe da je stabilna proizvodnja, da ova kompanija svakodnevno isporučuje tržištu alkohol i da nije bilo prekida u isporuci. „Nabavili smo melasu, proizvodnja je organizovana u tri smene i naši dnevni kapaciteti su oko 25.000 litara alkohola“, objasnio je Bogdanović.

. „Imamo registrovanu proizvodnju koncentrovanog etanola 96 odsto, razblaženog etanola 70 odsto, biocidnog proizvoda na bazi etanola 70 odsto i biocidnog sredstva za dezinfekciju ruku. Mi radimo u tri smene, sedam dana u nedelji, svih 30 dana u mesecu. Imamo velike zahteve sa svih strana da isporučujemo naše proizvode“, objašnjava, Zoran Radulović iz kompanije Swan Lake iz Kovina, koja proizvodi etanol iz melase od šećerne repe i kukuruza.

Pojačana potrošnja svih sredstava za dezinfekciju, pa i alkohola, po njegovim rečima, uticala je na enormnu tražnju u kratkom vremenskom roku.

„Mišljenja smo da proizvodnja alkohola u Srbiji potpuno zadovoljava naše potrebe, ali je problem što su trenutno svi odjednom poslali zahteve za isporukom, pa se stvara utisak da ga nema dovoljno“, dodaje Radulović i ističe da je veoma značajno da se proizvođačima omogući kupovina melase od šećerana za kojom je velika potražnja, što bi omogućilo kompaniji da dodatno uveća proizvodnju.

U proizvodnji sa kukuruzom kao sirovinom, Swan Lake može da proizvede mesečno ukupno oko 280.000 do 300.000 litara alkohola svih koncentracija.

Dnevni kapaciteti novosadske kompanije REAHEM su oko 4.000 litara alkohola, a kako ističu u ovoj firmi potražnja kupaca je ogromna, a imaju potrebu za nabavkom sirovina melasom i kukuruzom.
Republička direkcija za imovinu od kompanije NAVIP preuzela je oko 350.000 litara belog vina za destilaciju koje će Vino Župa iz Aleksandrovca preraditi u alkohol jačine 75 procenata koji će biti isporučen bolnicama. Direkcija za imovinu će još jednu količinu alkoholnih destilata, stečenih iz poreskog postupka u državnu svojinu staviti na raspolaganje radi dalje destilacije u medicinski alkohol, sve u hitnom postupku u svrhu borbe protiv novog virusa korona.

Članovi Grupacije proizvođača jakih alkoholnih pića PKS inicirali su i organizovali anketiranje članica - destilerija o mogućim količinama alkohola koje bi donirali za preradu u alkohol jačine 75 odsto za potrebe bolnica i zdravstvenih ustanova. Destilerije su spremne da doniraju oko 11.300 litara voćnih destilata prosečne jačine oko 60 odsto. Za donacije su se prijavljivale i manje destilerije koje su ponudile i rakiju spremnu za prodaju samo da pomognu u teškim trenucima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 159 idi na stranu