IFC podržava Srbiju u reformama: "Privlačna lokacija za investiranje"

Međunarodna finansijska korporacija (IFC) potpisala je savetodavni sporazum sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS).

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.03.2020.

12:32

IFC podržava Srbiju u reformama:
Foto: Depositphotos, VadimVasenin

Sporazum se odnosi na pomoć u oblastima kao što su investiciona politika, reforma i promocija.

IFC će, kako se navodi u saopštenju ove članice Grupe Svetske banke, podržati RAS u sprovođenju reformi investicione politike, s ciljem unapređenja konkurentnosti Srbije za investiranje. Kampanjom informisanja o investiranju, IFC će pomoći da se Srbija promoviše kao pogodna zemlja za investitore.

"Povećava se broj investitora koji nameravaju da uđu na tržište Srbije. Ovaj projekat će pomoći da RAS dalje razvije kapacitete da privuče adekvatne investicije, koje će generisati visoko kvalitetna radna mesta u Srbiji", rekao je Radoš Gazdić, direktor RAS-a.

Priliv direktnih stranih investicija u Srbiju raste od 2012. godine, a u 2019. dostigao je 3,5 milijardi evra.

Zemlja se smatra privlačom lokacijom za investiranje u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Da bi se nastavio ovaj trend, Srbija će morati pojačano da privlači kvalitetnije investicije koje podstiču produktivnost i održavaju nivo ekonomskog rasta.

"IFC je uvek spreman da podrži partnerske zemlje u naporima da privuku investiture, da se bolje povežu sa zemljama u okruženju i unaprede privredni ambijent", rekao je Tomas Lubek, regionalni menadžer IFC-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu.

Ovaj projekat će trajati do kraja 2020. godine. Deo je programa koji IFC sprovodi u partnerstvu sa Evropskom unijom, kako bi se podstaklo investiranje i prekogranična trgovina na Zapadnom Balkanu i Jugoistočnoj Evropi.

Program je vredan 2,5 miliona evra i ima za cilj da pripremi privrede Zapadnog Balkana za pristupanje Evropskoj uniji i da podrži privredni razvoj u Jugoistočnoj Evropi, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: