Jumko dnevno proizvede 20.000 zaštitnih maski

Ministar Aleksandar Vulin obišao je danas pogone kompanije Jumko Vranje, u kojoj se od uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije izrađuje zaštitna oprema.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.03.2020.

13:15

Jumko dnevno proizvede 20.000 zaštitnih maski
Foto: Tanjug/MINSTARSTVO ODBRANE/JOVO MAMULA

Vulin je istakao da je Jumko proizvodnju podigao na 20.000 zaštitnih maski dnevno, čime su već opremili najveći broj javnih ustanova u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu i značajno pomogli i bezbednosti i očuvanju zdravlja i sigurnosti svih pripadnika Vojske Srbije.

"U ovakvim vremenima najbolje se vidi koliko je važno imati svoju privredu i svoju industriju", istakao je Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vulin je dodao da odluka predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića da sačuva i ojača odbrambenu industriju, tek sada pokazuje prave rezultate.

Ministar je poručio da čitava odbrambena industrija radi za potrebe države Srbije, za potrebe svih građana i pokazuje koliko je važno imati sopstvenu industriju, znanje i pamet.

"Država to ume da ceni i odbrambena industrija Srbije u nekim budućim, mirnim i sigurnim vremenima može da računa da će imati podršku svoje zemlje, baš kao što je ona podržala svoju zemlju", rekao je Vulin.

Vulin je naveo da se Jumko Vranje prilagodilo potrebama vanrednog stanja, odnosno potrebama svih građana i proizvodi ono što je najviše potrebno.

On je zahvalio svim radnicima koji rade vredno, uporno i što, kaže, niko od njih nije postavljao pitanje koliko i da li treba da radi, već su tu, na usluzi svojoj zemlji, vojsci, svom narodu.

Generalni direktor kompanije Jumko Branislav Trajković rekao je da je nakon uvođenja vanrednog stanja, Jumko kao odgovorna državna kompanija uvela krizni štab koji 24 sata dnevno preduzima sve mere i postupke na zaštiti zaposlenih.

Kako kaže, od prošle nedelje krenuli su maksimalno sa proizvodnjom maski, a više hiljada maski i stotina skafandera Jumko je prvo donirao bolnicama u Vranju, Bujanovcu, Vladičinom Hanu, Bosilegradu, kao i raznim institucijama poput Doma za stare i socijalnim institucijama.

Trajković je istakao i da Jumko izrađuje maske od najkvalitetnijeg pamuka.

Pojasnio je da je rad organizovan je u više smena, a svaki od 1.200 radnika angažovanih na proizvodnji maski ima neophodna zaštitna sredstva za rad.

"Među radnicima nema panike", kaže Trajković i dodaje da će kompanija staviti sve svoje resurse na raspolaganje državi i narodu u ovoj teškoj situaciji.

Tokom posete, Vulin je, u pratnji komandanta Četvrte brigade kopnene vojske brigadnog generala Slobodana Stope, obišao i radnu jedinicu balistike kompanije Jumko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: