"Ne pretiti otkazima i ne smanjivati plate" VIDEO

Vanredna sednica Socio-ekonomskog saveta održana je danas od 12 časova u Vladi Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.03.2020.

11:47

Foto: Tanjug, SAVA RADOVANOVIC

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je rekao da je sastanak pokazao ozbiljnost situacije i da je dobra stvar što savet nastavlja sa radom.

Prioritet u ovom trenutku je zdravlje građana i u tom cilju vlada je donela i donosiće nove mere, kaže ministar Ðorđević i poziva na poštovanje zakona kada je reč o radnom pravu.

Poručio je da će svi poslodavci koji budu kršili zakon snositi sankcije posle vanrednog stanja. On je posle vanredne sednice Socijalno-ekonomskog saveta rekao da su osim članova SES-a, današnjoj sednici prisustvovali i ministri Siniša Mali, Branislav Nedimović, Zlatibor Lončar, Mladen Šarčević, Branko Ružić, kao i državni sekretari Dragan Stevanović i Bojana Stanić.

"Ministri su dali kratke informacije šta smo preduzeli, šta činimo kao država, i osvrt na zdravstvene prilike u zemlji. Još jednom apelujem na najstarije da budu u izolaciji", kaže Đorđević i dodaje da imamo dva krizna štaba i da kao država sprovodimo mere sa planom.

"To govori da smo kao država učinili najveće napore da prevaziđemo krizu, jer ona zahteva mere", kaže i dodaje da problemi postoje i da sve ono što činimo jeste prvenstveno zarad toga da se zaštite građani sada, a i u budućnosti.

Đorđević je najavio da će već sutra biti predstavljene mere NBS. "Preduzimamo mere kada su u pitanju privrede i finansije, u cilju toga sa građani budu spokojni", kaže i ističe da su doneli uredbu gde su definisali prava i obaveze poslodavaca. Naveo je da je definisano više modaliteta za rad u uslovima vanrednog stanja zbog koronavirusa.

Apelovao je da se svi pridržavaju zakona i najavio da će svi koji krše zakon odgovarati ne sada, ali da će nakon vanrednog stanja biti obelodanjen registar onih koji su kršili prava.

"Svi koji krše zakon će odgovarati", kaže ministar i dodaje da zahteva da svi treba da radimo kao jedan i štitimo prava radnika.

"U potpunosti smo snabdeveni i nema potrebe da narod kupuje, pravi lagere robe, jer će biti svega u prodavnicama kada su u pitanju životne namirnice", istakao je.

Rekao je da "svega čega imamo za godinu dana, bez ikakve proizvodnje, setve i žetve" koja će nastupiti u međuvremenu.

"Ne pretiti otkazima i ne smanjivati plate"

Predsednik sindikata UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković rekao je da je u ovoj situaciji najvažniji život, jer kada proglasite vanredno stanje, morate voditi računa o sugrađanima koji su u procesu rada.

"Pre svega mislimo na ljude u zdravstvu, javno-komunalnim preduzećima, zaposlenima na carini", rekao je on.

Naveo je da su razgovarali o tome da se vode stalne projekcije o tome šta će biti ekonomske posledice krize.

"Neće biti predviđene stope rasta, moraju da postoje kompenzacioni fondovi", rekao je Stojiljković.

On je kazao da moramo da se pokažemo kao solidarno društvo, ne kao socijal-darvinističko društvo, te da ne treba pretiti otkazima i nuditi ljudima da rade od kuće sa platom od 70 odsto.

"Logično je da tražimo moratorijum na radno-pravni status, da ljudima ne smanjujemo plate. Kako ćemo inače pokazati da smo solidarni?", rekao je Stojiljković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: