"Ima novca, jednokratna pomoć najstarijim građanima" VIDEO

Ministar Siniša Mali je u jutarnjem programu Prve televizije govorio o merama Ministarstva finansija vezane za vanredno stanje koje je izazvano koronavirusom.

Srbija

Izvor: B92, Prva

Utorak, 17.03.2020.

09:15

Foto: Prva Tv

Naveo je da ima dovoljno novca za sve aktivnosti i da će biti isplaćena i jednokratna pomoć najstarijim građanima u iznosu od 4.000 dinara i to do 15. aprila.

"Prva poruka koju moram da prenesem je za poslodavce, jeste da se nađe način da zaposleni rade od kuće. Druga poruka je najvažnija za sve, kako vodimo računa o građanima Srbije, o zdravstvu, tako vodimo računa i o ekonomiji, kako bismo izbegli situaciju iz 2008. godine", istakao je Siniša Mali.

Rekao je da je preporuka da jedan roditelj ostane sa detetom kod kuće, a da će oni izaći u susret poslodavcima.

"Imamo prvi set mera ministarstva, a nadam se da će Narodna banka izaći sa moratorijumom za plaćanje kredita. Ove mere će se odnositi i na pravna i fizička lica, rešenja će biti konstruktivna, razmatramo šta i kako. Mi na računu imamo 212 milijardi dinara, narednih dana idemo sa drugim setom mera, u zavisnosti od toga kako se bude odvijala situacija", naglasio je ministar Mali.

On je istakao da je vlada odmah reagovala sa prvim merama u koordinaciji sa NBS, referentna kamatna stopa je smanjena za 0,5 odsto, a to je dodatni stimulans za likvidnost cele prirode.

"Sa druge strane, izašli smo sa programom sa novih 24 milijarde dinara novih investicija u javne radove, kako bi i dalje podstakli građevinsku i ostale industrije i zadržali kontinuitet zapošljavanja i proizovodnje."

Rekao je i da su izašli sa merama koje se odnose na povećanje plata za sve zdravstvene radnike, kao podrška.

"To je još jedan pokazatelj koliko je stabilan naš budžet, kao i naše javne finansije."

Opširnije u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: