Rusi bi da grade metro i tunele: Mosmetrostroj nudi Beogradu sistem "ključ u ruke"

Ruski "Mosmetrostroj" ponudio je da gradi i finansira gradnju metroa u Beogradu i tunel od Kameničke ulice do Despota Stefana i ispod Topčidera do Autokomande.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 07.03.2020.

09:57

Rusi bi da grade metro i tunele: Mosmetrostroj nudi Beogradu sistem
Ilustracija: Depositphotos/PinkBadger

Rusi su pismo o namerama preneli tročlanoj srpskoj delegaciji na sastanku održanom 20. decembra prošle godine i uputili poziv državnim i prestoničkim zvaničnicima da posete Moskvu i sedište tog preduzeća, pišu "Večernje novosti".

Osim ponude za izvođenje radova po sistemu "ključ u ruke" na adresu naših institucija stigla je i ponuda da se finansira i gradi fabrika u kojoj bi se proizvodili vagoni i rezervni delovi za metro, piše list.

Ipak, naša prestonica je započela ozbiljne pregovore sa Francuzima i Kinezima o izgradnji metroa, tako da je malo verovatno da će se ta kompanija uključiti u ovaj projekat.

Međutim, može se očekivati da bude uključena u gradnju dva tunela.

Kako pišu "Novosti", "Mosmetrostroj" nudi i pomoć u nabavci novca neophodnog za izgradnju. Ovo moskovsko javno preduzeće zapošljava 14.000 ljudi i spremno je da sva tri projekta realizuje po sistemu "ključ u ruke", uvažavajući činjenicu da su Beogradu prioriteti metro i tunel ispod centra Beograda, a da bi se u sledećoj fazi "bušilo" ispod Topčidera.

Osim te ponude, "Mosmetrostroj" nudi i da pomogne u organizovanju preduzeća koje bi realizovalo pomenute projekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: