"Brose najbolja stvar koja se desila Srbiji u poslednjih 50 godina"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da izgradnja fabrike Brose znači 450 miliona evra izvoza više za Srbiju.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 06.03.2020.

12:57

Foto: Tanjug, RADE PRELIC

"Brose je najbolja stvar koja se desila Srbiji u poslednjih 50 godina. To je fabrika koja će da menja sve, ne samo u Pančevu i Banatu, nego u Beogradu", rekao je Vučić na polaganju kamena temeljca za tu fabriku.

Rekao je da će obični radnici na početku imati 750 evra platu, a inženjeri 1.500 evra, a do 2026. godine plata će, kako je rekao, biti izmedju 1.900 i 2.100 evra.

"To samo govori o značaju fabrike. To je investicija od 180 miliona evra", rekao je Vučić.

On je rekao da koliko god pažnje posvetimo izgradnji te fabrike, "to nije dovoljno". "Za ovo živite i radite, za ovakve dane", rekao je Vučić.

"Otvaramo jednu od najvažnijih fabrika sa najvišim platima, 41 odsto viskoobrazovanih će raditi u Broseu. To su divne stvari za Srbiju", rekao je Vučić.

Rekao je da će se otvaranje fabrike Brose odražiti na naš spoljnotrgovinski bilans, BDP, kao i na celokupnu ekonomsku situaciju.

Vučić je rekao da će izgradnja fabrike znači više novca u Pančevu, što će dovesti do otvaranja više ugostiteljskih objekata, veće cene kvadrata.

"Imaćete sve u Pančevu. Sve če da raste u ekonomskom smislu. Značiće i za Kovačicu, Opovo, Kovin, Alibunar", rekao je Vučić i dodao da će Pančevo moći da ima infrastrukturne radove "o kojima nisu mogli da sanjaju".

On je rekao da Brose proizvodi "sve što može da nam padne napamet" od delova za automobile, elektromotore, sistem za upravljanje volanom, benzinske pume, klime.

"Oko 50 odsto svih novonapravljenih automobila u svetu ima delove koje je napravila fabrika Brose. Ponosan sam što će da rade u našoj zemlji", rekao je Vučić.

Po pitanju uslova poslovanja, Vučić kaže da neće biti povećavanja korpo-taksi niti pdv-a, već da će se obaveze samo smanjivati. "Radiaćemo na smanjenju obaveza i poreza na dobit u budućnosti, a posebno poreza i doprinosa na plate, jer želimo da dodatno pomognete naše radnika i da ostvarujte veći profit", naglasio je predsednik.

Nemačka kompanija Brose počinje danas u Pančevu izgradnju fabrike i razvojnog centra, u koje će biti uloženo 120 miliona evra, a zaposliće oko 1.100 radnika.

Ceremoniji polaganja kamena temeljca, koji će simbolično biti označen punjenjem vremenske kapsule, prisustvuju predsednik Aleksandar Vučić, predsedavajući Brose grupe Mihael Stošek, izvršni potpredsednik za poslovanje Brose grupe Tomas Špangler, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ambasador Nemačke Tomas Šib.

Koronavirus se najviše odražava na ekonomiju

Vučić je rekao da je najveći problem u vezi sa korona virusom ekonomija, na koju se epidemija već odražava u velikoj meri.

Rekao je da je jedan od primera i automobilska industrija, jer kašnjenja u lancu dobavljača mogu da prave probleme u toj grani privrede.

"Mene brine da li će put Preljina-Požega kasniti", rekao je Vučić.

Istakao je da ga, svakako, brine svaki čovek i zdravstveno stanje ljudi.

"Ali oko ekonomije će biti problema. Sve berze padaju zato sto nema vakcine", rekao je Vučić i dodao da "farmaceutska mafija" sigurno neće da pravi vakcinu ako se ne zna da li će virus da potraje do sledeće godine.

Vučić je istakao da će Srbija da radi testove, da iznosi sve informacije u javnost i da ništa neće da krije od građana.

"Ljudi treba da budu mirni, a mi da Boga molimo da svetska ekonomija to pregrmi", rekao je Vučić.

Čelnici Brose: Cilj nam je promet od 440 miliona evra do 2025

Izgradnja prve fabrike Brose u Pančevu, za koju je danas položen kamen temeljac, značajna je za dalji razvoj te nemačke kompanije koja proizvodi elektromotor.

To su poručili čelnici Brose Grupe i istakli da su očekivanja da će do 2025. godine ta kompanija u Srbiji ostvariti promet od oko 440 miliona evra.

Predsedavajući Brose Grupe Mihael Stošek rekao je na ceremoniji polaganja kamena temeljca u Pančevu da će to biti deveta Broseova fabrika čiji je završetak planiran na proleće sledeće godine.

"Nedavno smo otvorili fabriku u Slovačkoj, a sada nam predstoji izgradnja fabrike i razvojnog centra u Pančevu što će po površini od 60.000 kvadratnih metara biti naš najveći proizvodni teren", rekao je Stošek.

Dodao je da Brose posluje u 24 zemlje, da i ima 26.000 zaposlenih i da godišnje ostvari promet od 6,2 milijardi evra.

Istakao je da je kompanija Brose, koja je osnovana 1971.godine kao porodična firma, danas na četvrtom mestu u svetu po isporuci autodelova i da godišnje snabdeva automobilsku industriju sa oko 200 miliona električnih motora godišnje.

Izvršni potpredsednik za poslovanje Brose grupe Tomas Špangler kazao je da se očekuje da ta kompanija do 2025.godine u Srbiji ostvari promet od 440.000 evra i izrazio uverenje da će pogon Pančevu imati "dugoročnu perspektivu" za Brose.

"Srbija ima visoko kvalifikovanu radnu snagu, a značajna je blizina Beograda i Novog Sada sa čijim ćemo univerzitetima intenzivirati komunikaciju u narednom periodu", rekao je Špangler i dodao da će do kraja godine u Pančevu imati 80 zaposlenih iz oblasti elektronike

U fabrici Brose u Pančevu će se proizvoditi moduli ventilatora za hlađenje motora za sisteme upravljača i pumpe za ulje, kao i elektronike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: