Povećavaju kapacitete: Novi pogoni i modernija oprema

Bor -- Kompanija Ziđin objavila je Idejno rešenje za projekat povećanja kapaciteta topionice bakra u okviru kompleksa Srbija Ziđin Bor Copper d.o.o. Bor.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, Lenorlux
Foto: Depositphotos, Lenorlux

Ziđin Majning, navedeno je u rešenju koje je objavio Grad Bor na svom sajtu, planira da poveća kapacitet proizvodnje katodnog bakara na 150.000 tona godišnje sa mogućnošću daljeg proširenja kapaciteta na 200.000.

Delovi postrojenja će odmah biti projektovani tako da zadovolji potrebe kapaciteta od 200.000 tona godišnje, dok će u ostalim delovima postrojenja biti ostavljen neophodan prostor za dalje proširenje kapaciteta u budućnosti.

Trenutna rekonstrukcija će uključiti pored povećanja kapaciteta proizvodnje topionice, unapređenje zastarele opreme, kao i stepena zaštite životne sredine.

Topionica trenutno ima proizvodni kapacitet od 80 000 tona katodnog bakra godišnje, a ulazni kapacitet prerade koncentrata je 400.000 t/god.

Trenutno se prerađuje 360.000 tona koncentrata i proizvodi oko 70.000 tona katodnog bakra. Predviđena je i gradnja novih pogona elektrolize i sumporne kiseline, kao i rekonstrukcija svih proizvodnih i pomoćnih objekata, od transporta koncentrata bakra do postrojenja za preradu i proizvodnje katodnog bakra.

Projekat je podeljen u sistem pripreme sirovina, sistem topljenja, sistem elektrolize, sistem proizvodnje kiseline iz otpadnih gasova, flotaciju šljake, uslužne sisteme i transportne i informacione sisteme.

Planirana je i rekonstrukcija pogona za pripremu šarže, izgradnja novog sistema za parno sušenje kapaciteta 82 t/h koji će biti smešten južno od postojećeg sistema za parno sušenje, rekonstrukcija glavnog objekta topionice, zamena dva postojeća konvertora koji nisu u funkciji sa dva nova konvertora većeg kapaciteta sa sistemom za hlađenje gasova pomoću kotla utilizatora i otprašivanja u elektrostatičkom filteru.

U planu je da se i u postrojenju za anodnu rafinaciju izgrade dve nove peći sa odgovarajućim sistemom za gasove i instalira novi vodom hlađeni livni točak umesto postojećih, rekonstrukcija prostora za sporo hlađenje šljake i izgradnja novog sistema za prečišćavanje otpadnih gasova konvertora.

Predviđena je i gradnja novog sistema za odvođenje fugitivnih gasova i uređaj za odsumporavanje, fabrika sumporne kiseline, postrojenje za tretman otpadne vode, kao i novi pogon elektrolize. Idejnim rešenjem predviđena je izgradnja novog postrojenja za flotaciju šljake, laboratorije i izgadnja nove trafo stanice.

Poslednju značajniju rekonstrukciju izveli su 2015. SNC Lavalin i Outotec.

strana 1 od 152 idi na stranu