"Imamo kredibilitet da našu ekonomsku politiku preporučimo drugima"

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je sa ministarkom finansija Republike Srpske Zorom Vidović o razvojnim i ekonomskim potencijalima Srpske.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Poručio sam ministarki finansija Republike Srpske da u Vladi Srbije uvek može naći podršku i da smo spremni za savetodavnu ulogu i prenos iskustava koje smo imali u podizanju naše ekonomije. Privrede su nam slične i komplementarne i puno toga što smo mi primenili ovde, može da se primeni i u tom ekonomskom okruženju", kazao je Mali.

Mali je poručio da je Srbija, prema preliminarnim podacima, ostvarila prošle godine privredni rast od 4,2 odsto, što je svrstava među "vodeće ekonomije u regionu", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

"Ako se ima u vidu i da smo privukli oko 3,8 milijardi evra investicija, smanjili nezaposlenost na ispod deset procenata, jasno je da imamo i kredibilitet da našu ekonomsku politiku preporučimo i drugima", rekao je Mali.

Кada je reč o Republici Srpskoj, na sastanku je konstatovano da je stanje javnog duga RS trenutno 37,1 odsto BDP-a, što je ispod gornje granice duga, koja prema Zakonu o zaduživanju, dugu i garancijama Srpske, iznosi 55 odsto BDP-a za javni dug.

Budžetom za 2020. godinu ukupno zaduženje Srpske je planirano u iznosu od 345 miliona maraka, odnosno za 42 miliona manje nego prošle godine, a potencijali su usmereni pre svega na kapitalna ulaganja, navodi se u saopštenju.

strana 1 od 152 idi na stranu