Srbija nadmašila očekivanja MMF-a: "Prethodna godina veoma uspešna"

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali sastao se sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Jan Кes Martejn.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug, Tanja Drobnjak
Foto: Tanjug, Tanja Drobnjak

Mali i predstavnici MMF-a razgovarali su o realizaciji reformskih ciljeva u okviru aktuelnog aranžmana "Instrument za koordinaciju politika".

Jedna od tema razgovora je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, bio investicioni program "Srbija 2025", koji je, kako je Mali istakao, važan za podizanje kvaliteta života građana.

Mali je naveo da je važan razvoj tržišta kapitala kako bi se taj program realizovao na pravi način i istakao dve uspešne emisije evroobveznica u toku prošle godine na međunarodnom tržištu, kao i uspešno emitovanje dvadesetogodišnje obveznice u evrima i dvanaestogodišnje obveznice u dinarima na domaćem tržištu.

On je dodao i da je JP Morgan nedavno uvrstio Srbiju na listu za potencijalno uključivanje u njihov indeks, te da je pre nekoliko dana potpisan Memorandum o razumevanju sa Juroklirom, i da očekuje da Srbija do kraja godine uđe u taj sistem, kako bi postala još atraktivnija za strane profesionalne investitore.

Na početku sastanka, kako se navodi, sagovornici su se saglasili da je 2019. godina u ekonomskom smislu bila "veoma uspešna", s obzirom na to da je privredni rast iznosio 4,2 odsto, da je javni dug pod kontrolom i na nivou ispod 50 odsto, da je budžet četvrtu godinu zaredom u suficitu, te da je Srbija imala "rekordan priliv" stranih direktnih investicija od 3,8 milijardi evra.

Mali je ocenio da je dobro što je privredni rast diversifikovan, te da dominira građevinska industrija, kao i da je privredni rast u poslednjem kvartalu prošle godine čak 6,1 odsto.

Jan Кes Martejn je istakao da je privredni rast u prošloj godini "veći nego što je Međunarodni monetarni fond očekivao i projektovao", te da se nada da će se rast privrede "nastaviti i 2020. godine".

Кada je reč o zapošljavanju u javnom sektoru, na sastanku je rečeno da se o toj temi trenutno razgovara sa Svetskom bankom, koja predstavnicima Vlade i nadležnim ministarstvima pruža podršku, te da će se na tome raditi i dalje.

Na sastanku je jedna od tema bila i reforma plata u javnom sektoru i usvajanje Uredbe o koeficijentima, a rečeno je da se trenutno ažuriraju podaci koji imaju za cilj da modele koji su korišćeni za usaglašavanje i definisanje koeficijenta učine preciznijim i sa jasnijim efektima. Novi predlog matrice se očekuje u maju.

Razgovaralo se i o prodaji akcija Srbije u Кomercijalnoj banci, što je jedan od reformskih ciljeva Srbije, piše u saopštenju.

Ministarstvo navodi i da u ostale reformske ciljeve iz programa koji su ispunjeni, između ostalog, spada razdvajanje osnovnih i sporednih delatnosti u Poreskoj upravi, smanjenje broja filijala u okviru te uprave sa 178 na 37, uvođenje mera za ubrzanje refundacije PDV-prodaja državnih akcija u Jubmes banci, primena mera FATF za sprečavanje pranja novca, formiranje radne grupe za razvoj tržišta kapitala, objava drugog tendera za veliki portfolio problematičnih kredita banaka u stečaju.

Delegacija MMF-a boraviće u Srbiji do 28. februara 2020 godine.

Aktuelni aranžman odobren je 18. jula 2018. godine, na period od 30 meseci, odnosno do januara 2021. godine. Radi se o nefinansijskom aranžmanu, koji ima savetodavnu ulogu i prevashodno je orijentisan na sprovođenje strukturnih reformi.

strana 1 od 152 idi na stranu