Plaćaćemo kauciju? Srbija planira zabranu plastike za jednokratnu upotrebu

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže da se vode pregovori u vezi sa izbacivanjem iz upotrebe plastike za jedokratnu upotrebu.

Srbija

Izvor: RTS

Subota, 22.02.2020.

09:40

Plaćaćemo kauciju? Srbija planira zabranu plastike za jednokratnu upotrebu
Foto: Epa/HAYOUNG JEON

Goran Trivan je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se planira ukidanje jednokratne plastike i da će se ove godine pristupiti merama koje se toga tiču.

Takođe, kako je dodao, priprema se depozitni sistem kada je u pitanju plastika i sve ostalo što je reciklabilni ambalažni otpad te vrste, odnosno plaćanje kaucije za plastične i staklene flaše, limenke...

"Pregovaramo i razgovaramo sa entitetima koji su zainteresovani za tu priču", naveo je ministar za RTS.

EU je prošle godine zabranila plastične predmete za jednokratnu upotrebu kao što su tanjiri, pribor za jelo ili slamke za piće.

Govoreći o merama protiv zagađenja, Trivan je naveo da je Vladina radna grupa za zaštitu vazduha identifikovala individualna ložišta i automobile, ali i elektroenergetske kapacitete kao glavne uzroke zagađenja, pa želi da "Srbijagas" i toplane omoguće građanima jeftinije priključivanje na centralno grejanje.

Takođe, radna grupa želi da poveća i broj mernih stanica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: