Jačanje saradnje sa Kenijom u oblasti poljoprivrede

Nova Sad -- Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević sastao se sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Kenije Ababuom Namvambom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositephotos, boggy22
Foto: Depositephotos, boggy22

Radojević je gostima iz Kenije predstavio potencijale AP Vojvodine i mere agrarne politike, kojima Pokrajinska vlada podstiče razvoj poljoprivrede, osvrnuvši se na izvozne potencijale poljoprivrednih proizvoda Vojvodine, posebno onih koji nisu genetski modifikovani.

Radojević je podsetio da je Vojvodina dominantno agrarno područje, u čijoj ukupnoj teritoriji oko 74 odsto čine obradive površine, odnosno 1,6 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, ističući ugled i kvalitet Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i Instituta Biosens u postizanju visokih prinosa.

Na sastanku je posebno bilo reči o saradnji u oblasti prehrambene i prerađivačke industrije, digitalizaciji poljoprivrede u kontekstu globalnih klimatskih promena, o proizodnji poljoprivrednih mašina i procesne opreme i transfera tehnologija i znanja na planu semenske proizvodnje, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Kako se dodaje, Radojević i Namvamba su konstatovali da Srbija i Kenija imaju dugu tradiciju dobrih odnosa, dok se Radojević posebno zahvalio na principijelnoj podršci koju je Kenija pokazala po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Namvamba je naglasio da Kenija neće menjati svoj stav po pitanju Kosova i Metohije i da u Srbiji vidi sigurnog i lojalnog partnera za saradnju i prijateljstvo.

Jedna od tema koja je bila u fokusu današnjeg susreta bila je i povezivanje univerziteta i naučnih instituta AP Vojvodine i Kenije, navodi se u saopštenju.

strana 1 od 152 idi na stranu