"Ponovo bismo investirali u Srbiji"

Većina austrijskih privrednika koji posluju u Srbiji poručila je da bi ponovo investirala u našu zemlju, ali da i dalje postoje izazovi sa kojima se suočavaju.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 20.02.2020.

13:55

Foto: Depositphotos, sinenkiy

To su pokazali rezultati ankete o poverenju austrijskih privrednika u Srbiji za 2019. godinu koji su danas predstavljeni u Beogradu.

Predstavnica trgovinskog odeljenja ambasade Austrije u Srbiji Erika Teoman Brener, koja je predstavila rezultate, navela je da 25 odsto ispitanih smatra da je Srbija postala regionalni logistički čvor i sedište za ceo region Zapadnog Balkana, i da to pokazuje koliko je Srbija važna i koliko postaje važna.

Ona je kazala i da je 89 odsto ispitanih reklo da bi ponovo investiralo u Srbiji, a da je samo 11 odsto reklo da ne bi.

Brenerova je navela i da je na pitanje da li opet planiraju da investiraju u Srbiji u narednih 12 meseci, 40 odsto njih odgovorilo pozitivno, što je, kako je navela, "visok procenat".

Odgovarajući na pitanja o sopstvenom poslovanju u Srbiji, rezultati ankete su pokazali da su ključni brojevi koji se odnose na poslovanje austrijskih kompanija u prethodnih 12 meseci dobri.

Većina ispitanih rekla je da očekuje da će im u narednih 12 meseci godišnji promet, broj porudžbina i iskorišćenje kapaciteta porasti, a povećan je i broj onih koji misle da će im broj zaposlenih tokom 2020. godine ostati isti.

Kao najveće izazove sa kojima se suočavaju u vezi sa samim tržištem u Srbiji, učesnici ankete su naveli nedovoljno razvijenu infrastrukturu, nedostatak svesti o kvalitetu, kupovnu moć u zemlji, platni moral i dugo čekanje na plaćanje.

Nedostatak kvalifikovane radne snage je, kako je pokazala anketa, još jedan od problema sa kojim se suočavaju u Srbiji.

Odgovarajući na pitanja o celokupnoj ekonomskoj situaciji sa poslovnog stanovišta u prethodnih 12 meseci, 46 odsto ispitanih misli da je ona u tom periodu ostala nepromenjena, 41 odsto smatra da se ekonomska situacija u Srbiji poboljšala, dok je samo 13 odsto ispitanih reklo da se situacija pogoršala.

Kada se radi o predviđanju celokupne ekonomske situacije za narednih 12 meseci, 49 odsto njih smatra da će situacija ostati nepromenjena, 37 odsto da će se ona poboljšati, a 14 odsto misli da će se pogoršati.

Brenerova je rekla da blagi pad optimizma kompanija u odnosu na protekle godine može da ima veze sa pogoršanjem celokupne evropske klime navodeći Bregzit kao primer.

Kako je ona rekla, opšta slika je da je situacija u Srbiji stabilna.

Austrija je drugi najznačajniji pojedinačni investitor u Srbiji i preko 400 austrijskih kompanija ima zavisna privredna društva u Srbijji.

Obim trgovine od 1,1 milijarde evra u prva tri kvartala 2019. godine čini Srbiju daleko iznad svih trgovinskih partnera Austrije na Zapadnom Balkanu.

Anketa je rađena u oktobru 2019. godine i obuhvatila je 80 kompanija koje posluju u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: