Plan za Zapadni Balkan: "Nova radna mesta i povratak mladih"

Komesar za proširenje Oliver Varheji rekao je da Investicioni plan za Zapadni Balkan treba da dovede do otvaranja novih radnih mesta i da vrati mlade.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.02.2020.

16:37

Plan za Zapadni Balkan:
Foto: Epa, BORIS PEJOVIC

Varheiji je rekao da Investicioni plan treba da smanji razlike izmedju ekonomija EU i regiona i dovede do privrednog rasta.

Investicioni plan je, inače, bio tema sastanka sa liderima Zapadnog Balkana, u organizaciji predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

"Ideja Investicionog plana je da se, pored svega što već EU radi na Zapadnom Balkanu, privuku i drugi izvori, kao što su međunarodne finansijske institucije i bilateralna saradnja", rekao je Varheji za Tanjug.

Oliver Varheji je naveo da je Investicioni plan za razvoj Zapadnog Balkana, pored nove metodologije pristupanja i otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, "treći stub" novog pristupa EU politici proširenja i Zapadnom Balkanu.

On je na konferenciji "Reforma politike proširenja" u Briselu, ocenio da su velike razlike između ekonomija EU i Zapadnog Balkan "najveći problem i koren svih drugih problema".

"Što brže zatvorimo taj rascep i stvorimo otporene ekonomije to će zemlje regiona moći brže da se pridruže EU", kaže Varheji.

Na pitanje Tanjuga da detaljnije objasni koje oblasti će pokrivati i na kojim će se principima i fondovima zasnivati najavljeni Razvojno-investicioni plan za Zapadni Balkan, komesar Varheji kaže da se još radi na tačnom lociranju ekonomskih oblasti i mogućnosti saradnje i ulaganja u cilju privrednog rasta i otvaranja novih radnih mesta u regionu.

"Planiramo da podignemo naše doprinose i privučemo druge", kaže Varheji.

Komesar za proširenje je kao osnovne oblasti budućeg investiranja u region Zapadnog Balkana navodi transportnu mrežu, energetiku, obazovanje kao i programe Digitalne agende i Zelenog plana.

"Jedan od najvećih problema među zemljama regiona, u oblasti trgovine, pored granica, je nedostatak transportne infrastrukture. Ako uspemo da ih već sad u potpunosti integrišemo u Panevropsku transportnu mrežu, što podrazumeva naše investicije i pravila, ceo region će dobiti mogućnost dugoročnog predvidljivog planiranja", objašnjava Varheji.

Kada je reč o energetici, Oliver Varheji kaže da se zemlje Zapadnog Balkana pozivaju da se, koliko im sredstva to dozvoljavaju, uključe u Zelenu agenda.

EU će im, kao kaže, dodatno pomoći u oblasti obnovljive energije, energetske efikasnosti, odlaganje otpada i "svuda gde pokažu intesovanje".

Oliver Varheji najavljuje da pomoć kroz novi Investicioni plan treba očekivati i u uspostavljanju adekvatnog obrazovnog sistema u regionu, koji bi bio kometitivan, kao i u privlačenju direktinih stranih investicija i otvaranju novih radnih mesta na lokalnom nivou.

"Tako da se radna snaga, koju je Zapadni Balkan izgubio, počne vraćati i imati budućnost u sopstvenoj zemlji", zaključio je komesar Varheji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: