Državni lekari rade privatno: Da li je to legalizovani sukob interesa? VIDEO

Beograd -- Mnogi građani trude se da uz redovan posao zarade još neki dinar sa strane. I za te "tezge" ih niko ne osuđuje.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Depositphotos/XiXinXing
Foto: Depositphotos/XiXinXing

Lekarima, koji su zaposleni u državnim zdravstvenim ustanovama, međutim, i te kako zameramo to što rade i u privatnim ordinacijama.

Da li je propis koji im to omogućava dobar ili je reč o legalizaciji sukoba interesa, koliko traje radni dan lekara, jesu li isto posvećeni pacijentima u državnim i u privatnim zdravstvenim ustanovama?

Zakon dozvoljava lekarima dodatni rad. Na tom dopunskom poslu mogu da provode trećinu radnog vremena. Da li je to sukob interesa?

"Najveći koji može da postoji", odgovara bez oklevanja dr Mile Georgijevski, ginekolog.

"Pazite, zakon o sukobu interesa kaže ovako: sukob interesa je situacija u kojoj izabrano, postavljeno ili imenovano lice... a to su asistenti, profesori, docenti, šefovi odeljenja, načelnici, direktori klinika, to su birana lica – oni koriste resurse države u državnoj ustanovi gde rade, a po podne rade kod koleginice", objašnjava Georgijevski.

"Kod nas ima oko 400 stalno zaposlenih i oko spoljnih 400 konsultanata", kaže za Prvu TV dr Jasmina Knežević, direktorka i osnivač Bel medika. "Ljudi koji su uložili jako mnogo u svoju edukaciju imaju potrebu da svoj rad plasiraju i u slobodno vreme", kaže Kneževićeva.

Prema njenim rečima, pošto imamo manjak doktora i sestara, treba da gledamo kako da se privatni sektor pripoji državnom.

"Stav sindikata je da je zakon dobar, predvideo je da je lekaru neophodna saglasnost direktora da bi mogao da radi privatno, a da bi je dobio mora u prethodnoj godini da je ispunio svoju normu. Samo takav zaposleni može dobiti saglasnost", kaže dr Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu.

On tvrdi da se lekari na to odlučuju zbog malih plata u državnom zdravstvenom sistemu.

Opširnije u video-prilogu:

strana 1 od 152 idi na stranu