Drugi zauzeli tržište: Povratak srpske robe na KiM neće biti brz i lak

Beograd -- Ukoliko se ukinu takse Prištine, a uvedu recipročne mere koje najavljuje Kurti, to znači da bismo ukinuli jednu, a stavili tri nove barijere, kaže Rasim Ljajić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/ginasanders
Foto: Depositphotos/ginasanders

"I ako takse budu ukinute, povratak naših privrednika neće biti brz i lak. Biće potrebno nekoliko meseci. Njihovo mesto na tržištu su zauzeli drugi. Grčka, Mađarska i Bugarska su povećale izvoz na KiM za oko 80 odsto, Slovenija za 60 odsto, a Makedonija za oko 50 odsto", rekao je za "Politiku" ministar trgovine Ljajić.

On smatra da bi se, ako takse budu ukinute, najbrže vratili proizvođači pšenice i brašna, jer je pšenica trenutno na KiM skuplja za 10-20 evra po toni.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je za "Politiku" da su takse umnogome narušile odnose poverenja između dve strane i stvorile atmosferu da saradnja srpskih i kosovskih privrednika nije poželjna, ali da to u praksi nije tako.

"Ukidanje taksa, najava izgradnje auto-puta, uspostavljanje avionskog i železničkog saobraćaja, povoljni su preduslovi za podsticanje ekonomskih potencijala i nesmetanu saradnju poslovnih zajednica. Postoji obostrani interes za ukidanje taksa, jer su i naši i kosovski privrednici tradicionalno dobri partneri, o čemu svedoči i činjenica da komunikacija izmedju njih nije prekidana", kaže Čadež.

Prema njegovim rečima, da bi se u potpunosti obezbedio pozitivan ambijent za privrednike, pored ukidanja taksa, biće potrebno rešavati i preostala otvorena pitanja, medju kojima su: deklarisanje proizvoda, priznavanje dokumenata, usaglašavanja veterinarskih sertifikata i drugo.

Predsednik grupe "Metalac" Dragoljub Vukadinović kaže da će sačekati da takse budu ukinute i da, ako se to desi nema razloga da se ne vrate na kosovsko tržište, jer su u Prištini imali korektne partnere.

"Naša roba je specifična i kabasta i ne trpi dug transport. Bolje nam je da je prodajemo na bližim destinacijama i zato ćemo je opet plasirati na KiM ako ukinu takse", kaže Vukadinović za "Politiku".

strana 1 od 152 idi na stranu