"Ekonomija briše sve barijere"

Beograd -- Siniša Mali je izjavio, komentarišući Pismo o namerama za obnovu železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine, da je ekonomija ta koja briše sve barijere.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug, Milica Nikolic
Foto: Tanjug, Milica Nikolic

"Nema te države na svetu, gde ekonomska prava kao što su sloboda kretanja robe, ljudi i kapitala ne ruše sve barijere. Ekonomska prava su predvorje političkih. Ljudima je zadovoljavanje životnih potreba prioritet i ovakvim potezom otvaramo put nade ljudima na Kosovu i Metohiji da će se živeti bolje", naglasio je Mali.

On je podsetio i da železnički saobraćaj zbog dobro razvijene evropske mreže železnica predstavlja žilu kucavicu i kičmu uspešnog i ekonomičnijeg izvoza robe svake države.

"Ne treba nagađati kakav sve to uticaj ima na bruto proizvod, zapošljavanje, privlačenje investicija i kapitala kao i na sve druge ekonomske perfomanse", naglasio je Mali.

Ministar je pohvalio inicijativu za potpisivanje Pisma o namerama, istakavši da su te odluke "hrabre i vizionarske" kao i "putokaz za druge kako se trebaju rešavati osetljiva politička pitanja".

Mali je podsetio da je Srbija za razvoj železničke infrastrukture programom Srbija 2025 predvidela izdvajanja od oko 3,5 milijardi evra.

"Razvijen železnički putni i avio-saobraćaj - to je budućnost. Jeftiniji kargo saobraćaj i transport robe, u prevodu znači jeftiniji proizvod na rafovima za sve građane Srbije", zaključio je Mali.

Pismo o namerama za obnovu želelezničkog saobraćaja između Beograda i Prištine, potpisano je u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela i predsednika kosovskih privremenih institucija Hašima Tačija.

strana 1 od 147 idi na stranu