Srbija u borbi protiv pranja novca "Važna stanica ka zdravoj ekonomiji"

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Vlada usvojila Strategiju za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma za period 2020-2024.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 14.02.2020.

13:02

Srbija u borbi protiv pranja novca
Foto: Tanjug, RADE PRELIC

Mali je ocenio da je to važan korak u borbi za osnaživanje ekonomskog sistema i važna stanica na putu Srbije ka zdravoj i očuvanoj ekonomiji, pravno-regulativnoj bazi koja čuva privredu od nelegalnih tokova novca.

On je ocenio da pranje novca izaziva niz negativnih posledica po društvo, koje se ogledaju u smanjenju legalnog privrednog sektora, uticaju na novčanu masu i devizni kurs, kao i na poreski sistem.

"Neregulisani tokovi novca svaki finansijski sistem i privredu čine ranjivim i otežavaju da se lakše nađe odgovor na ekonomske izazove kojih je sve više u eri globalizacije i digitalizacije", ocenio je Mali.

Mali je naveo da Strategija predstavlja izraz koordinisanog pristupa problemima pranja novca i finansiranja terorizma u državi i da predstavlja dokaz postojanja značajnog opredeljenja na visokom političkom nivou za njihovo rešavanje.

Izazova, kako je naveo Mali, ima mnogo, počev od toga što je sve više u upotrebi elektronski novac koji je teže pratiti, nego stvarnu gotovinu.

"Novac postaje virtuelno sredstvo, broj na ekranu računara ili telefona. Zbog toga su važne procedure i regulativa, hvatanje u korak sa razvijenim svetom", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, Strategija za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma deo je jedne opšte platforme propisa koju Vlada priprema.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, Vlada je uz Strategiju usvojila i prateći Akcioni plan za period 2020-2022.

Strategiju je izradio Stručni tim Кoordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma koji su činila 42 člana koji su predstavljali 23 institucije.

U izradu Strategije bili su uključeni i predstavnici nevladinog sektora, a podršku izradi Strategije pružio je Projekat podrške EU sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji

Cilj strategije je da se smanji rizik od pranja novca, finansiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje, da spreči unošenje u finansijski i nefinansijski sistem imovine za koju se sumnja da je stečena krivičnim delom, kao i da se efikasno i delotvorno kazne izvršioci krivičnog dela pranje novca.

Pored toga, Strategija predviđa i oduzimanje nezakonito stečene imovine, otklanjanje pretnji od finansiranja terorizma, te kažnjavanje izvršioca krivičnog dela finansiranja terorizma

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: